Στην Αθήνα, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, η 1η Ευρω-Αραβική Σύνοδος – Μία ιστορική διάσκεψη για τις σχέσεις Ελλάδας – Αραβικού κόσμου


 

 

 

 

Η προετοιμασία εκ μέρους της Ελλάδας για τη διοργάνωση στην Αθήνα της 1ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου/EU Arab World Summit, το Νοέμβριο, είναι πια γεγονός!

 

 

 

 

Ήδη, τους στόχους και τις προοπτικές της Συνόδου παρουσίασαν στην Αθήνα, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια». Μια πρωτοβουλία, που στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση των οικονομικών σχέσεων σε μια «οικονομική σφαίρα», που όπως τονίστηκε, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

 

 

 

 

Η συνάντηση εκπροσώπων του αραβικού και του ευρωπαϊκού κόσμου φιλοδοξεί επίσης να σμιλεύσει τον ξεχωριστό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ των Αραβικών Κρατών και της ΕΕ. Είναι επίσης μία συνάντηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις και στην ανάπτυξη πολιτικών δεσμών, με φόντο την προσφυγική κρίση και τον πόλεμο που μαστίζει κομμάτια της Μέσης Ανατολής και επηρεάζει σημαντικά την Ευρώπη και τη χώρα μας.

 

 

 

 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 και 4 Νοέμβρη.

 

 

 

 

Όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στηρίζει με μεγάλο ενθουσιασμό την προσπάθεια, ενώ έχει στείλει προσωπικές προσκλήσεις σε αρχηγούς αραβικών κρατών.

 

 

 

 

«Η ευρωαραβική Σύνοδος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Forum των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους στην εν λόγω δημοσιογραφική διάσκεψη. Όπως είπε, η σημασία της Συνόδου αποτυπώνεται και στην ένθερμη υποστήριξη της Πολιτείας, αφού τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ όπως τονίστηκε, έχει την αμέριστη υποστήριξη και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

 

 

 

Άλλωστε, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός θα παραβρεθούν αυτοπροσώπως στις εργασίες της Συνόδου, ενώ μεταξύ αυτών ξεχωρίζει και η παρουσία του Επιτρόπου μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 

 

 

 

 

Διαγράφονται αναρίθμητες ευκαιρίες συνεργασίας

για επιχειρήσεις της ΕΕ στον αραβικό κόσμο

 

 

 

 

 

Η Σύνοδος, που αναμένεται να φιλοξενήσει πλήθος αρχηγών κρατών, αλλά και επιχειρηματιών από τον αραβικό κόσμο, θα κινηθεί σε δύο διαστάσεις. Αφενός μεν στην οικονομική συνεργασία, σε ό, τι αφορά επενδύσεις, ενέργεια, υποδομές, εμπόριο και αφετέρου την πολιτική και ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και σταθερότητας. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές σφαίρες στον κόσμο, ενώ ο αραβικός κόσμος αποτελεί τον τρίτο οικονομικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα» σημείωσε ο Faysal Abou Zaki, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group, ενός από τους μεγαλύτερους αραβικούς εκδοτικούς ομίλους στον αραβικό κόσμο.

 

 

 

 

Ο κ. Abou Zaki εξήγησε πως διαγράφονται «αναρίθμητες ευκαιρίες συνεργασίας για επιχειρήσεις της ΕΕ στον αραβικό κόσμο» τόσο σε έργα υποδομών, επενδύσεων, αλλά και αποκρατικοποιήσεων».

 

 

 

 

Αναφερόμενος στο στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο, έκανε λόγο για «διακεκριμένους ομιλητές» που έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση να βρεθούν στην Αθήνα. Όπως ο ίδιος είπε, οι άξονες της Συνόδου, αλλά και της συνεργασίας που φιλοδοξεί να εκκινήσει αυτή η μεγάλη συνάντηση, είναι η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια».

 

 

 

 

Ειδική μνεία έκανε όμως ο Abou Zaki και στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ της Αθήνας και των αραβικών κρατών. Ο κ. Abou Zaki εξέφρασε επίσης, την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

 

 

 

 

Χρήστος Φώλιας: «Δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί

τί σημαίνει αραβική οικονομία, πολιτική και κουλτούρα»

 

 

 

 

 

«Δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί τί σημαίνει αραβική οικονομία, πολιτική και κουλτούρα» σημείωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Φώλιας, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης (που εδρεύει στην Αθήνα) και προσέθεσε ότι πρέπει να αποφύγουμε ψευδαισθήσεις πως τα μοντέλα της Δύσης μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους λαούς. Ο κ. Φώλιας μίλησε για μια πρωτοβουλία της Ελλάδας, «πιο ψηλή» από τις δυνάμεις της, η οποία όμως μπορεί να φέρει προστιθέμενη αξία τόσο στον τόπο, όσο και στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο. Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι ενθαρρυντικά για την οικονομία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Ελλάδα.

 

 

 

Την οργανωτική επιτροπή της Συνόδου απαρτίζουν ο Tawfic Khoury, πρόεδρος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group, ο  Χρήστος Φώλιας, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, ο Faysal Abou Zaki, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group και ο Συμεών Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών. Επιπλέον, στρατηγικός εταίρος και χορηγός της εκδήλωσης είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Μέσης Ανατολής, Consolidated Contractors Company.

 

 

 

Παρών στη Συνέντευξη και ο  Magdi El Halawani, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της Consolidated Contractors Company που έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ευρώπης και Αραβικών Κρατών, με εξέχοντα τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν στη Σύνοδο, ο Υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την παρουσία τους φαίνεται πως έχουν επίσης επιβεβαιώσει, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ Γεώργιος Τσίπρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, Βελισσάριος Δότσης και σημαντικοί επιχειρηματίες και διοικητές οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

 

 

 

 

 

eu-arab-summit-04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης