Στην αιγυπτιώτικη καταγωγή του Αντ. Σαμαρά από την Αλεξανδρινή προγιαγιά του, Πηνελόπη Δέλτα, αναφέρεται ο αιγυπτιακός τύπος


«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο δημιουργεί ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό στοιχείο διότι είναι η χώρα που φιλοξένησε μια από τις σημαντικότερες Ελληνικές παροικίες, λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη το γεγονός ότι μεγάλοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας υπήρξαν μέλη της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, όπως ο Κων/νος Καβάφης, ο Αντώνιος Αντωνιάδης, ο Εμμανουήλ Μπενάκης και ο Γεώργιος Αβέρωφ», γράφουν μεταξύ άλλων τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αίγυπτο και κυρίως οι ενημερωτικές ιστοσελίδες της «Sada Al-Balad», της «albawabhnews», της «youm7», της «alwafd» και άλλες.

 

Τα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην καταγωγή του Έλληνα Πρωθυπουργού από γνωστή Αλεξανδρινή οικογένεια. Τονίζουν μάλιστα ότι «η προγιαγιά του, η Πηνελόπη Δέλτα, υπήρξε διάσημη Ελληνίδα συγγραφέας, γνωστή κυρίως από τα ιστορικά της μυθιστορήματα για τα παιδιά, μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φυσιογνωμίες για τον Ελληνισμό, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.»

 

Να σημειωθεί ότι η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια  της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη , το γνωστό «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά τη γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη. Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882 , όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα.  Μαζί του απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Η Βιργινία παντρεύτηκε αργότερα τον Αλέξανδρο Ζάννα, βουλευτή Θεσσαλονίκης. Απέκτησαν την Ελένη Ζάννα που παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σαμαρά.  Οι δυο τελευταίοι απέκτησαν  εκτός από τον Αλέξανδρο Σαμαρά, τον Αντώνη Σαμαρά και σημερινό Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης