Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στη Λευκωσία ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Nasser Judeh


 

 

 

 

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από την Παρασκευή 29 Ιουλίου ο  Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας Nasser Judeh, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

 

 

 

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh πραγματοποίησε, από την Παρασκευή 29 Ιουλίου, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη, στο πλαίσιο της οποίας μίλησε στην ετήσια σύσκεψη των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις προκλήσεις ασφάλειας. Οι δυο Υπουργοί είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

 

 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν τη σύσκεψη, ο κ. Judeh ανέφερε πως η τριμερής συνεργασία (Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας) δεν αφορά προθεσμίες και συναντήσεις για χάρη των συναντήσεων. Υπογράμμισε τη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε διάφορους τομείς, όπως στον τουρισμό, την ενέργεια, τα υδατικά θέματα και την περιφερειακή ασφάλεια.

 

 

 

Εξάλλου, εξέφρασε την ευχή μια ημέρα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, να μπορέσουμε να δούμε “όχι μόνο τριμερή συνεργασία, αλλά πολυμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”.

 

 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως μετά την πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση τις Βρυξέλλες, τον περασμένο Ιανουάριο, και τις επαφές που ακολούθησαν ανάμεσα στους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, τον Απρίλιο, όλες οι πλευρές χρειάζεται τώρα να “κάνουν την εργασία τους”, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από αυτή τη συνεργασία.

 

 

 

“Προτιμούμε να οργανώνουμε μια υπουργική συνάντηση με λίγη υπομονή, γιατί θέλουμε να μπορούμε να εξερχόμαστε και να ανακοινώνουμε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

 

 

 

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ Λευκωσίας και Αμμάν για το τεμάχιο “Αφροδίτη”, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Judeh είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, δηλαδή με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

 

 

 

Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως οι προσπάθειες που αφορούν τις ερευνητικές γεωτρήσεις και η δυνατότητα για εξαγωγή αερίου αφορούν μια ευρύτερη συζήτηση, ωστόσο “σε διμερές/τριμερές επίπεδο, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο”.

 

 

 

Στις αρχικές του δηλώσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Ιορδανό ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για τη θέση αρχών της Ιορδανίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και σε άλλα διεθνή φόρα.

 

 

 

«Θα πρέπει να επισημάνω ότι η Ιορδανία είναι μια ζωτική χώρα στην περιοχή μας. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για καταπολέμηση του εξτρεμισμού και υπήρξε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Επωμίζεται, επίσης, ένα δυσανάλογο βάρος της συριακής προσφυγικής κρίσης”, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

 

 

 

Πρόσθεσε πως “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ιορδανία με τα μέσα που διαθέτουμε. Θα παραχωρήσουμε υλικό προς στήριξη της διαδικαστικής πρωτοβουλίας Aqaba του Βασιλιά Abdullah, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τόνισε.

 

 

 

Ο κ. Judeh εξέφρασε την προσδοκία του για το άνοιγμα Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, θα παίξει το δικό της ρόλο στην προώθηση περαιτέρω των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

 

 

 

“Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες και και εκτιμούμε τους Κύπριους φίλους μας, όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, αλλά στο πλαίσιο της υποστήριξης που λαμβάνουμε από την Κύπρο στην ΕΕ”, ανέφερε.

 

 

 

Υπογράμμισε πως οι δυο χώρες πρέπει να συνεργαστούν στενά, τόσο πολιτικά όσο και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του βίου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. “Η Ιορδανία και η Κύπρος επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στην περιοχή”, πρόσθεσε.

 

 

 

Σε ό,τι αφορά την κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Κασουλίδη, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως επικεντρώθηκαν στην συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Συρία, τις προσπάθειες για πολιτική συμφιλίωση στο Ιράκ, την Παλαιστινο-Ισραηλινή διένεξη, καθώς και στα προβλήματα στην Υεμένη και στη Λιβύη.

 

 

 

Για τη Συρία ανέφερε πως η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση, προειδοποιώντας κατά της συνέχισης της ανεπίλυτης διαμάχης που εκτρέφει τον εξτρεμισμό. Υπενθύμισε πως 1,3 εκατομμύρια Σύριοι ζουν σε ιορδανικό έδαφος, αποτελώντας σχεδόν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

 

 

 

Αυτή είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνει το Αμμάν εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, κατέληξε.

 

 

 

Κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση

και με Πρόεδρο Αναστασιάδη

 

 

 

Εθιμοτυπική συνάντηση ολίγων λεπτών με τον Υπουργό Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιορδανίας, είχε το απόγευμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

 

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ μετέβη στο Προεδρικό όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στη συνέχεια τους αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κύπρου στο εξωτερικό τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό και διάφορα άλλα θέματα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

 

 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης