ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το πολυπληθέστερο παράρτημα του Ωδείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι φέτος το Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής της ΕΚΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεκαπέντε σπουδαστές γράφηκαν φέτος στο Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ξεπερνώντας το ενδιαφέρον ακόμη και της πρώτης χρονιάς που λειτούργησε η σχολή, η πρώτη σε ολόκληρη την Αφρική.

 

 

 

 

Βέβαια, η επιτυχία αυτή δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την καθοριστική στήριξη και πρωτοβουλία δύο προσώπων: του Kαλλιτεχνικoύ Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής και Διευθυντή της Διεύθυνσης Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ειρηναίου Νάκου και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2014, έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση αυτής της νέας σχολικής μονάδας, για την οποία ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός μπορεί να είναι υπερήφανος.

 

 

 

 

Ήδη, από φέτος, στη Σχολή αυτή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που διανύει την τρίτη συνεχή χρονιά της,  λειτουργεί με τρεις τάξεις μαθημάτων: την Α΄ τάξη με εννέα (9) σπουδαστές, την Γ΄ τάξη με πέντε (5) σπουδαστές και την Ε” τάξη με έναν (1) σπουδαστή, με όλους να έχουν εγγραφεί ήδη στα επίσημα μαθητολόγια του Ωδείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κατ” επέκταση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο σημαντικός αυτός νέος θεσμός της Κοινότητας ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο.

 

 

 

 

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση στο έργο της Σχολής δεν είναι ήταν μόνον εκ μέρους των μαθητών αλλά και εκ μέρους των φορέων.

 

 

 

 

Τη λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΕΚΚ στηρίζει πάντοτε και ευλογεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος συνεχώς ενδιαφέρεται και ρωτά για την εξέλιξη των μαθημάτων, ενώ με δική του έγκριση δίνονται και υποτροφίες σε σπουδαστές, ως επιβράβευση στις προσπάθειες τόσο της ΕΚΚ όσο και των στελεχών της.

 

 

 

 

Από τους σημαντικούς συμπαραστάτες της Σχολής είναι ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος πάντοτε με κάθε τρόπο στηρίζει τη λειτουργία της Σχολής.

 

 

 

 

Ιδιαίτερα σημαντική και η συμβολή του Μητροπολίτου Πηλουσίου και Καθηγουμένου της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Νήφωνα, ο οποίος μάλιστα τίμησε με την παρουσία του φέτος και ετέλεσε την έναρξη των μαθημάτων στις 19 Οκτωβρίου, στον περικαλλή ναό των Ταξιαρχών Ντάχερ, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα άρχισαν στη Σχολή πολύ νωρίτερα, από τις αρχές του Οκτώβρη, στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Ηλιούπολης.

 

 

 

 

Θα πρέπει να τονίσουμε την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στην επίσημη έναρξη των μαθημάτων και από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, καθώς επίσης και από τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Πολίτη, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή, τον Πρόεδρο της αραβόφωνης ελληνορθόδοξης Κοινότητας Ντάχερ κ. Χούρι, τον Δ/ντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρο Μπενοβία, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη, τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Δημήτρη Γαράουι και άλλους επισήμους.

 

 

 

 

Σημαντική βεβαίως η παρουσία των ιερέων του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ιδιαίτερα του οικοδεσπότη Προϊσταμένου του ναού π. Δαμασκηνού.

 

 

 

 

Καθώς επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε την τεράστια στήριξη στην πραγματοποίηση της δεξίωσης που ακολούθησε, όπου συνέβαλαν εξ ολοκλήρου και από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου και οι δύο Αρχόντισσες και μεγάλες Κυρίες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Στέλλα Κυριάζη και Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

 

 

 

 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε, μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο χαιρετισμός του Δ/ντή της Σχολής πατρός Ειρηναίου Νάκου, που μαγνητοσκοπήθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα, καθώς επίσης παρουσιάστηκαν και δύο ακόμη βίντεο: ένα με την πραγματοποίηση των εξετάσεων της προηγούμενης χρονιάς 2015-2016, που διεξήχθησαν στο φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής στις 23 Μαΐου και ένα ακόμη μεγαλύτερο βίντεο με το ιδιαίτερα πετυχημένο εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποίησε η Σχολή από 13 έως 18 Ιουνίου στην Κρήτη και την Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων πολλών, παραχώρησαν ένα ελληνο-αραβικό ρεσιτάλ βυζαντινής μουσικής μαζί με το Σύλλογο Ιεροψαλτών του Ηρακλείου Κρήτης, έγιναν θερμά δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο και μέλη του ΔΣ της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ενώ επίσης έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το Ωδείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου οι σπουδαστές του Καΐρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις επίσημες πτυχιακές εξετάσεις της χρονιάς 2015-2016 για σαράντα (40) σπουδαστές και να ακούσουν το θερμό καλωσόρισμα από τον π. Ειρηναίο Νάκο, παρουσία πολλών εκπαιδευτικών της Σχολής αλλά και πολλών υποψηφίων πτυχιούχων και διπλωματούχων σπουδαστών.

 

 

 

 

Το ταξίδι αυτό βέβαια δε θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί εάν δεν είχαν συμβάλλει οικονομικά σε αυτό, ο ελληνικός αερομεταφορέας Aegean, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος – παράρτημα Αιγύπτου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Κάιρο, και οι δύο μεγάλες Αρχόντισσες Κυρίες Στέλλα Κυριάζη και Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη.

 

 

 

 

Έτσι, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου προχωράει πλέον στον τρίτο χρόνο ζωής της, πρωτοπόρα σε ολόκληρη την Αφρική, αποτελώντας ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση και αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχουν ανοικτά μυαλά, ο Απόδημος Ελληνισμός μεγαλουργεί, αναδεικνύοντας τις μεγάλες και πραγματικές αξίες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που παραμένει και θα παραμείνει πάντοτε ψηλά…

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή αγιασμού της Σχολής, που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Ταξιαρχών στην περιοχή Ντάχερ Καΐρου:

 

 

 

 

 

 

20161019_193613

 

 

 

 

20161019_193646

 

 

 

 

 

20161019_193723

 

 

 

 

 

 

20161019_194952

 

 

 

 

 

20161019_195416

 

 

 

 

 

20161019_203300

 

 

 

 

 

 

20161019_203313

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *