Φ. Φωτίου: «Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή» (FOTO,VIDEO)


 

 

 

 

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση που ο Επίτροπος της Προεδρίας για τους Αποδήμους κ. Φώτης Φωτίου, είχε στις 9 Ιανουαρίου το βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου, από τα πλέον ιστορικά σωματεία της παροικίας, και από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στη χώρα.

 

 

«Χαίρομαι άλλη μία φορά που επισκέπτομαι το Κάιρο και ασφαλώς, η πρώτη συνάντησή μου δε θα μπορούσε να μην ήταν με τους αγαπημένους μου συμπατριώτες, που για χρόνια ζούνε εδώ στην Αίγυπτο και για χρόνια βοηθούν και στηρίζουν τους αγώνες της Κύπρου μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στη συνάντησή του με τους Κυπρίους της Αιγύπτου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τριμερή Υπουργική συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος για θέματα διασποράς, που διεξάγεται στις 10 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

 

 

«Είμαι εδώ για να έχουμε μία παραγωγική τριμερή συνεργασία με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα διασποράς, Τέρενς Κουΐκ», ανέφερε ο κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι «η μέχρι τώρα συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασποράς είναι επιτυχής. Έχουν γίνει αρκετά και θα γίνουν περισσότερα τους επόμενους λίγους μήνες».

 

 

 

 

 

 

Και κάνοντας μία ιστορική αναφορά στην πρωτοβουλία του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες», ο Προεδρικός Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία το «ΝΟΣΤΟΣ 1» στην Αλεξάνδρεια, το «ΝΟΣΤΟΣ 2» στο Λονδίνο και σήμερα αποφασίζουμε για το «ΝΟΣΤΟΣ 3», που θα γίνει στην Αυστραλία. Και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, γιατί αυτό το ζήτησαν οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας. Η ίδια η Διασπορά. Διότι, φαίνεται πως εκεί στην Αυστραλία, υπάρχουν δυνατοί δεσμοί μεταξύ Κυπρίων, Ελλαδιτών και Αιγυπτίων».

 

 

Παράλληλα, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά και σε μία σειρά από άλλες δράσεις που ξεκινούν άμεσα από τις τρεις χώρες, τονίζοντας:

 

 

«Ασφαλώς και συζητούμε πολλές άλλες δράσεις, όπως επισκέψεις νέων από τη διασπορά μας στις τρεις χώρες. Και αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Όπως, μία άλλη σκέψη είναι να γίνει ένα συνέδριο, εδώ στην περιοχή, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο ή στην Ελλάδα, με εκπροσώπους της διασποράς. Διότι, αντιλαμβάνεσθε ότι η Διασπορά μας μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, στα ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης».

 

 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ομολόγους του, Ναμπίλα Μάκραμ και Τέρενς Κουΐκ, για την καθοριστική συνεργασία και για την κοινή προώθηση των θεμάτων διασποράς των τριών χωρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

 

 

«Ευχαριστώ όλους, μα πάνω από όλα, την Υπουργό, τη φίλη μου τη Ναμπίλα, και τον Τέρενς Κουΐκ, γιατί όλο αυτό το διάστημα, εργαζόμαστε μαζί, και νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε τις τρεις χώρες – και σε αυτόν τον τομέα – πολύ κοντά. Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή. Αυτός είναι ο στόχος και των ηγετών μας, αυτός είναι ο στόχος και των τριμερών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Και θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των τριών χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

 

 

Τέλος, ο Επίτροπος κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη σημασία της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου:

 

 

«Νομίζω ότι η παροικία μας στο Κάιρο είναι μικρή, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο», δήλωσε. Και προσέθεσε: «Είναι μία ιστορία. Και αυτήν  την ιστορία, θέλουμε πραγματικά να διαφυλάξουμε, γι’ αυτό λέω ότι η στήριξη και η δική μου και της κυβέρνησης, θα είναι σε μεγάλο βαθμό, ώστε να καταφέρουμε αυτήν την κυπριακή κοινότητα να τη ζωντανέψουμε ξανά. Και νιώθω ότι σιγά-σιγά, θα μπορέσουμε να φέρουμε και νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα συνεργαστούν, θα βοηθήσουν, ώστε να γίνει μία ισχυρή κοινότητα».   

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι με τη συνάντηση αυτή, γίνεται «το ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, το 2019, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Ο κ. Φωτίου είναι στο πλευρό μας, όπως πάντα μάς αποδεικνύει. Είμαστε λίγοι, αλλά νομίζω ότι ακουγόμαστε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε πάντοτε ένα με την πατρίδα μας. Όλα αυτά για το όφελος του κόσμου, για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής».    

 

 

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, που βρέθηκε στη συνάντηση με τα δύο Μέλη του ΔΣ, τους κ.κ. Παντελή Χαραλάμπους και Χρήστο Αργυρίου, είπε στον κ. Φωτίου: «Σάς ευχόμαστε από καρδιάς μία Καλή χρονιά το 2019, και σας ευχαριστούμε για ό,τι προσφέρετε για τους Κυπρίους στην Αίγυπτο».

 

 

Τέλος, ο Επίτροπος της Προεδρίας για τους Αποδήμους κ. Φώτης Φωτίου, παρουσία και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο, κ. Χάρη Μορίτση, εξέφρασε το μήνυμά του, μέσω του ΚΥΠΕ, προς τους Κυπρίους που ζούνε στη Χώρα του Νείλου, καταλήγοντας:

 

 

«Ως μήνυμα προς τους Κυπρίους που ζούνε στην Αίγυπτο, να τούς πω ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα τους. Εμείς τούς αγαπάμε και πάντοτε θα νοιαζόμαστε. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν προσφέρει πολλά για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Και ασφαλώς έχουνε ζήσει δύσκολες περιόδους, δύσκολες εποχές. Και για αυτό, το μήνυμα που στέλνω σήμερα είναι ότι η Πατρίδα είναι κοντά τους».

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης