Συνάντηση κορυφής του Αιγυπτίου Προέδρου Σίσι με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη


Συνάντηση κορυφής είχαν, στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi.

 

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Γάζα) και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία.

 

Η Κύπρος και η Αίγυπτος τόνισαν την πρωταρχική σημασία της συνεργασίας των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τις περιφερειακές προκλήσεις και να αντιταχθούν στην τρομοκρατία, σε όλες της τις μορφές. Η Κύπρος εξέφρασε την υποστήριξή της στον οδικό χάρτη, όπως αποφασίσθηκε από τον Αιγυπτιακό λαό. Η Αίγυπτος επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξή της για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η Κύπρος και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν την εξαίρετη κατάσταση των διμερών τους σχέσεων και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενδυναμώσουν και να εμβαθύνουν περαιτέρω την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους και να δημιουργήσουν μία στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Μετά την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης προς τον κ. Abdel Fattah el-Sisi να επισκεφθεί την Κύπρο για πρώτη φορά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια τέτοια επίσκεψη, περί το τέλος του έτους, θα βοηθούσε πολύ στην πρόοδο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

 

Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τις ανταλλαγές επισκέψεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων τους επόμενους μήνες για προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο με σκοπό την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών, οι οποίες συζητούνται προς το παρόν από τις δύο πλευρές.

 

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο και άρα να συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

 

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Μαΐου 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης