Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο διαχειριστή του «ΠΥΡΑΜΙΣ» Νίκο Κάτσικα: «Σού εύχομαι να κτίσεις πολλές Πυραμίδες…»


 

 

 

 

 

 

 

Γράφει ο Νίκος Κάτσικας

 

 

 

Συγκίνηση και δέος. Είναι τα μεγαλύτερα συναισθήματα που ζει κανείς όταν επισκέπτεται το Φανάρι. Πόσω μάλλον δε, όταν έχει τη μεγάλη χαρά, τιμή αλλά και ευλογία να παίρνει την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 

 

 

 

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ως απεσταλμένος δημοσιογράφος της τότε μεγάλης εφημερίδας των Αθηνών «Αδέσμευτος Τύπος», το 1995, ακολουθούσα τα βήματα του Παναγιωτάτου στο χώρο όπου γεννήθηκε, στην Ίμβρο, στα Αγρίδια, στην Παναγιά, όπου τελούσε την Ακολουθία της Κοίμησης, τον 15Αύγουστο εκείνης της χρονιάς.

 

 

 

 

«Θυμάμαι, Παναγιώτατε, που τελέσατε τα προηγούμενα χρόνια και τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αυτό με τους λιγοστούς πλέον Ρωμηούς…», έλεγα στον Πρώτο της Ορθοδοξίας που είχε τη μεγάλη καλωσύνη να με δεχτεί στο γραφείο του, στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, το πρωί της Παρασκευής 22 Απριλίου.

 

 

 

 

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σα να έστρεψε νοερά το βλέμμα του σε εκείνες τις εικόνες του πανέμορφου νησιού μη διστάζοντας να εκφράσει την ευχή να τον αξιώσει ο Θεός να περάσει άλλη μία Μ. Εβδομάδα με αυτούς τους εναπομείναντες Ακρίτες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο νησί της Ίμβρου.

 

 

 

 

Συνομιλώντας με τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, στο σεμνό και απέριττο γραφείο του, διαπίστωσα άλλη μία φορά το πόσο απλός είναι αυτός ο Πνευματικός ηγέτης, που συγκινεί με τον λόγο του και την προσήνειά του…

 

 

 

 

Μιλώντας του για το δημοσιογραφικό έργο που επιτελείται στην Χώρα του Νείλου, ο Παναγιώτατος ενδιαφέρεται να μάθει για τον Ελληνισμό αλλά και τον Τύπο. Ευτυχής συγκυρία να μεταφέρω το βιβλίο για τα 150 χρόνια του «Αιγυπτιώτικου Τύπου», που στήριξε η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, που με πολύ χαρά τού προσφέρω.

 

 

 

 

Αλλά και ο Πατριάρχης δεν κρύβει το θαυμασμό του για τις εικόνες του λευκώματος και την ιστορία που αναπέμπουν από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Με ενδιαφέρον επίσης διαβάζει τα εισαγωγικά σημειώματα τόσο του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριου Κρέτσου όσο και των Προέδρων των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, του Χρήστου Καβαλή και του Ιωάννη Παπαδόπουλου αντίστοιχα.

 

 

 

 

Με το ίδιο ενδιαφέρον, ο Πατριάρχης ξεφυλλίζει και ένα ακόμη βιβλίο, με θύμισες και εικόνες από την ανακαινισμένη εκκλησία της Παναγίας Ηλιουπόλεως, ένα έργο που ολοκλήρωσε ο Κυριάκος και η Στέλλα Κυριάζη.

 

 

 

 

 

Τού μεταφέρω επίσης τα σέβη του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, με τον οποίον γνωρίζονται πολλά χρόνια, καθώς έχει διατελέσει και Πρέσβης στην Τουρκία.

 

 

 

 

 

Παίρνω επίσης την ευκαιρία και τού μιλώ για το έργο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

 

 

 

 

 

Στέκομαι ιδιαίτερα στους αγώνες των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων στη Χώρα του Νείλου να κρατήσουν «Θερμοπύλες», όπως εκατοντάδες χρόνια κάνουν οι Ακρίτες του Φαναρίου.

 

 

 

 

 

Τού αναφέρω για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που αποτελεί παράρτημα της αντίστοιχης Σχολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και για τον Διευθυντή μας, τον π. Ειρηναίο Νάκο. Ο Πατριάρχης ενδιαφέρεται να μάθει πόσοι είναι οι σπουδαστές και μού δίνει σταυρουδάκια ευλογίας για όλους.

 

 

 

 

Τού μιλώ επίσης για την ιστοσελίδα «ΠΥΡΑΜΙΣ». «Σού εύχομαι να κτίσεις πολλές πυραμίδες…», μού λέει ο Παναγιώτατος, μία ευχή που δεν μπορώ και ούτε θα ξεχάσω ποτέ…

 

 

 

 

«Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα», μού εύχεται πριν με αποχαιρετήσει, ζητώντας μου να μεταφέρω τις ευχές του στον Δεύτερο τη τάξει της Ορθοδοξίας, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ. Θεόδωρο τον οποίο ξεχωρίζει για τη μεγάλη αγάπη του για τον Χριστό και την Εκκλησία.

 

 

 

 

Τα λόγια του Παναγιωτάτου δύσκολα μπορεί κανείς να τα ξεχάσει.

 

 

 

 

Μοναδική ευλογία να παίρνεις την ευχή από τα πάνσεπτα χέρια του Πρώτου της Ορθοδοξίας, μέσα στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

 

 

Παίρνεις δύναμη για να συνεχίσεις με άλλο βλέμμα το δύσκολο αγώνα της καθημερινότητας, νιώθοντας την αγάπη και την ευλογία του Χριστού με την οποία σε περιβάλλει ο Πρώτος της Ορθοδοξίας στο Φανάρι κ. Βαρθολομαίος, όπως και ο Δεύτερος της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεόδωρος, που όσο ψηλά φτάσανε στην Αγάπη του Χριστού, τόσο πιο κοντά παρέμειναν στους ανθρώπους.

 

 

 

 

Καλή Ανάσταση!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20160422_114249(1)

 

Φωτο: Νίκος Μαγγίνας

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης