Συνάντηση του Κυπρίου Υπουργού Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλλα Β΄, στη Διάσκεψη της Χάγης για την τρομοκρατία


 

 

 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες της Υπουργικής συνάντησης για τη Διαδικασία της Άκαμπα, που έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι οποίες άρχισαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, και ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Χάγη.

 

 

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah ΙΙ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, καθώς και των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας, υπό το πρίσμα του ιδιαίτερου ρόλου που η Κύπρος, ως το Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να διαδραματίσει στην εξέλιξή τους. Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο, με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, στις αρχές του 2019, στην Ιορδανία.

 

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Stef Blok, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ολλανδία συμμετέχει την περίοδο αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη Μόνιμο Μέλος, και θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

 

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Σύνοδο, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη Βοηθό ΓΓ του ΝΑΤΟ, κα. Rose Gottemoeller, και τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, Sir Alan Duncan.

 

 

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Υπουργικής συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Βασιλιά της Ιορδανίας για εγκαθίδρυση της Διαδικασίας της Άκαμπα, η οποία έχει έμπρακτα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία στην ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως πυλώνας σταθερότητας και ως αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Το φαινόμενο της τρομοκρατίας και οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες δεν έχουν εξαλειφθεί, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος επενδύει σταθερά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αποτροπή του βίαιου εξτρεμισμού, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κοινωνία έχει παράδοση αρμονικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων που την συνθέτουν – Χριστιανικών, Μουσουλμανικών κ.ά.

 

 

H αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η τρομοκρατία προϋποθέτει συλλογική και πολυμερή προσπάθεια, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η Κύπρος συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της ΕΕ και με μη Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επιμόρφωση σε θέματα όπως είναι οι τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι και η ικανότητα ανίχνευσης και διαχείρισης παράνομων και μη συμβατικών χημικών ουσιών.

 

 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως οι τριμερείς μηχανισμοί συνεργασίας που η Κύπρος έχει αναπτύξει από κοινού με την Ελλάδα με χώρες της περιοχής μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το πλαίσιο, καθώς εκτείνονται και καλύπτουν, μεταξύ άλλων, και τους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και είναι ανοικτοί στη συμμετοχή και άλλων χωρών.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης