Εντείνεται η συνεργασία Αιγύπτου και Κύπρου στον τομέα των μεταφορών, μετά τη συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών των δύο χωρών
Την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα έργα στο έδαφός της αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ δίνει η Αίγυπτος σε κυπριακές εταιρείες, σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χάνι Ντάχι.
Ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε στις 29 Ιανουαρίου με τον Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία. Όπως δήλωσαν και οι δύο μετά τη συνάντηση, οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν επίσης στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών συμπεριλαμβανομένων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τους, της συνεργασίας στον τομέα των κρουαζιέρων, της εργοδότησης Αιγύπτιων ναυτικών σε πλοία υπό κυπριακή διαχείριση, καθώς και της ίδρυσης παραρτήματος της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνολογίας και Ναυτιλιακών Σπουδών στην Κύπρο.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για την αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Δημητριάδης ανέφερε η Αίγυπτος έχει αποδεχθεί τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας έτσι ώστε να γίνονται περισσότερες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών χωρίς πολλούς περιορισμούς, καθώς και ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορική εταιρεία για το δικαίωμα πτήσεων από Κύπρο σε Αίγυπτο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάχι προέβηκε σε παρουσίαση σε Κύπριους επιχειρηματίες των έργων που θα πραγματοποιηθούν στην Αίγυπτο για τα οποία καλούνται να υποβάλλουν προσφορές.
Στις δηλώσεις του ο κ. Ντάχι εξέφρασε τη χαρά του βρίσκεται στην Κύπρο κάνοντας αναφορά στην ιστορική σχέση που έχουν τα δύο κράτη. Η επίσκεψή μου, είπε, «έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Αίγυπτος διέρχεται συνθήκες σταθερότητας πολιτικά και στον τομέα της ασφάλειας».
Στην Αίγυπτο, είπε, έχουμε πολλά έργα υπό κατασκευή, προσθέτοντας ότι κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών, χρησιμοποιώντας την γεωγραφική τους θέση, ιδιαίτερα από τα λιμάνια τους.
Αναφορά έκανε ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου στις συζητήσεις για τα έργα μεταφορών, την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών καθώς και την αξιοποίηση των Αιγυπτίων αποφοίτων ναυτιλίας και η εγκαθίδρυση παραρτήματος της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνολογίας και Ναυτιλιακών Σπουδών στην Κύπρο.
«Αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική και θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την παρουσίαση που έγινε για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών», ανέφερε. Παράλληλα, πρόσθεσε, «έχουμε προσκαλέσει τους φίλους μας από την Κύπρο να επισκεφθούν τα λιμάνια μας στην Αίγυπτο». Ανέφερε ειδικότερα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι κυπριακή αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία μεταξύ άλλων να δει το υπό κατασκευή έργο του καναλιού του Σουέζ, το οποίο αναμένεται να διπλασιάσει την χωρητικότητα του καναλιού.
Το έργο, είπε, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα εξυπηρετήσει το παγκόσμιο εμπόριο.
Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι θεωρεί «την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών της Αιγύπτου πάρα πολύ σημαντική». Είναι, πρόσθεσε, «μια επίσκεψη που δείχνει την σχέση που έχουν οι δύο χώρες». «Αυτή η σχέση, όπως ξέρετε, υπάρχει και στον τομέα της ενέργειας, αλλά αυτή την στιγμή επεκτείνεται και στον τομέα των μεταφορών», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν «πάρα πολλά πράγματα όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών, την πιθανότητα να κάνουμε μαζί κάποιες πρωτοβουλίες για ν` αναπτύξουμε τον τομέα των κρουαζιέρων, που θα σταματούν και στην Κύπρο και στην Αίγυπτο».
Συζητήσαμε, πρόσθεσε, «το θέμα της εκπαίδευσης των ναυτικών, αξιωματούχων των πλοίων και την εργδότηση τους σε πλοία η διαχείριση των οποίων γίνεται από την Κύπρο».
Επίσης, είπε, «συζητήσαμε για το πώς μπορεί η Κύπρος να είναι η σύνδεση μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου». Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον συντονιστή από πλευράς ΕΕ του έργου οι «αυτοκινητόδρομοι των θαλασσών» (motorways of the seas). «Θεωρεί, συμφωνούμε όλοι, ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου», σημείωσε.
Ακόμη πιο σημαντικό, ανέφερε, «είναι ότι σε λίγο ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου θα κάνει μια παρουσίαση σε κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μας, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ` αυτά τα πολύ σημαντικά έργα που θα γίνουν στην Αίγυπτο, όπως το διπλασιασμό του καναλιού του Σουέζ, αλλά και έργα που αφορούν 3.200 χιλιόμετρα δρόμων».
«Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες από τη χώρα μας με την κρίση που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τέτοια έργα», είπε, ευχαριστώντας την ίδια ώρα τον ομόλογό του.
Ενημέρωσε ακόμη ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να δημιουργηθούν κάποιες κοινές επιτροπές για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών. «Πιστεύω ότι έχει πάρα πολλή σημασία αυτό να γίνει», είπε, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε σε θέση περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αεροπορική συνδεσιμότητα των δύο χωρών ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε ότι για το θέμα υπάρχει άλλος αρμόδιος Αιγύπτιος Υπουργός.
Ανέφερε ωστόσο ότι «είχαμε θέσει θέμα τροποποίησης της διακρατικής συμφωνίας που έχουμε μεταξύ μας. Έχουμε πάρει μια θετική απάντηση η οποία θα επιτρέπει να γίνονται περισσότερες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών χωρίς πολλούς περιορισμούς».
Αυτή τη στιγμή, είπε, «γίνονται πτήσεις μόνο από την Egypt Air προς την Κύπρο». Όμως, πρόσθεσε, «υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να δώσουμε το δικαίωμα σε αεροπορική εταιρεία να κάνει την πτήση και από την Κύπρο προς την Αίγυπτο και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος των έργων για τα οποία καλούνται κυπριακές εταιρείες να συμμετάσχουν στην υποβολή προσφορών, ανέφερε ότι «μιλούμε για πολλά δισεκατομμύρια».
«Έχουμε καλέσει εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα μιλούμε για τεράστια έργα, όπως το Κανάλι του Σουέζ, όσον αφορά αυτοκινητόδρομους πρόκειται για 3.200 χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε για δισεκατομμύρια», είπε.
«Μιλούμε για 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον έργα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «όπως μπορείτε να σκεφτείτε αν πάρουν οι εταιρείες μας έστω και ένα μικρό μέρος από αυτά τα έργα θα είναι πολύ σημαντικό».
Κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα «να το εκμεταλλευθεί αυτό». Ήδη, είπε, «υπάρχει μία κυπριακή εταιρεία που κάνει κάποιους δρόμους στην Αίγυπτο και ελπίζω το παράδειγμα της να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες».
Σε ερώτηση ως προς το πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών ανέφερε ότι «έχει γίνει κάποια μελέτη από ιδιωτική εταιρεία στην Κύπρο, θα στείλουμε αυτή την μελέτη στους συναδέλφους από την Αίγυπτο και θα βρούμε τους τρόπους ώστε να λειτουργήσει αυτή η ατμοπλοϊκή σύνδεση και να είναι βιώσιμη».
Όσον αφορά τον τομέα των κρουαζιέρων, πρόσθεσε, «λόγω της κατάστασης στην περιοχή είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια». Όμως, ανέφερε, «τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά με την έννοια ότι μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να γίνονται κρουαζιέρες που να σταματούν και στην Κύπρο αλλά να σταματούν και σ` ένα αριθμό σταθμών και στην Αίγυπτο και να προεκτείνονται και στη Νεκρή Θάλασσα».
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε ν` αναπτύξουμε ξανά αυτόν τον τομέα που είναι τόσο σημαντικό τόσο για την δική μας οικονομία όσο και για την οικονομία της Αιγύπτου», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την σημασία της συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή εργοδότηση Κυπρίων σε έργα στην Αίγυπτο ο Υπουργός ανέφερε ότι «αν αρχίσουν οι δικές μας εταιρείες να αναλαμβάνουν έργα στην Αίγυπτο σίγουρα θ` ανοίξουν και θέσεις εργασίας για τους δικούς μας μηχανικούς και τεχνικούς». Δεν θα παίρνουν εργάτες από την Κύπρο, διευκρίνισε, «αλλά σίγουρα μηχανικούς και τεχνικούς θα παίρνουν από την Κύπρο». Σκεφτείτε, πρόσθεσε, «πόση σημασία έχει ειδικά σ` ένα τομέα της οικονομίας που υποφέρει αυτή τη στιγμή».
ΚΥΠE