Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, όπου απαντά στις κατηγορίες που δέχεται το θεοβάδιστο μοναστήρι το τελευταίο διάστημα


Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ.κ. Δαμιανού προσβάλλει στο τελευταίο τεύχος του (έκδοσης 26ης Απριλίου) το εβομαδιαίο περιοδικό Rosa-Al-Youssef.

 

Όπως αναλυτικά μάς πληροφορεί το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, θέμα της συνέντευξης είναι «ο δικαστικός και επικοινωνιακός πόλεμος που δέχεται η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά το τελευταίο διάστημα».

 

Στο κείμενο της συνέντευξης, με τίτλο: «Πώς είναι δυνατόν 37 μοναχοί να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», ο Αρχιεπίσκοπος, απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Rober El-Fares και αντικρούει τις κατηγορίες που προσάπτονται στην Μονή και τονίζει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

 

– Η Μονή υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες προσκυνητές και τουρίστες, δεκάδες επιστήμονες και ερευνητές, παρέχοντάς τους φιλοξενία.

 

– Η σχέση της Μονής με τους βεδουΐνους του Σινά είναι άριστη. Οι βεδουΐνοι επωφελούνται από τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή και η Μονή τούς παρέχει βοήθεια, καθώς και θέσεις εργασίας μέσα στο μοναστήρι και στις γαίες της, από αιώνες.

 

– Οι σχέσεις των μοναχών και του Ελληνορθόδοξου ποιμνίου με τους μωαμεθανούς εργάτες και  βεδουΐνους είναι εξαιρετική και έχει γίνει παγκόσμιο υπόδειγμα προς μίμηση.

 

– Από τριετίας, ο απόστρατος υποστράτηγος Ahmed Ragai άρχισε μια δυσφημιστική εκστρατεία, προσπαθώντας  να αμαυρώσει την ιστορία και το έργο της Μονής και την φήμη μου προσωπικά. Οι σοβαρές κατηγορίες που εκτοξεύει, παρόλο του ότι στερούνται αλήθειας, άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις.

 

– Εντείνοντας τον πόλεμο, ο υποστράτηγος Ragai άσκησε αγωγή κατά της Μονής, και εναντίον όλων των Αιγυπτιακών Αρχών, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!!

 

– Οι ανάρμοστες κατηγορίες του απόστρατου υποστρατήγου είναι τελείως αναληθείς και κατηγορεί τη Μονή για αλλαγή των τοπωνυμίων της περιοχής.

 

– Ο ίδιος κατηγορεί τη Μονή ότι αποκρύπτει την πραγματική τοποθεσία των 12 πηγών του Μωϋσή, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρηση όλης της ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής.

 

– Το γελοίο αλλά και συγχρόνως λυπηρό είναι ότι 37 μοναχοί κατηγορούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Η εμμονή του υποστρατήγου ότι η Μονή, η Ελλάδα και η Ε.Ε. αποτελούν εχθρούς της Αιγύπτου και του λαού της, συνωμοτώντας με το Ισραήλ, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική – διπλωματική κρίση μεταξύ Ελλάδας –Αιγύπτου.

 

–  Ο προσωπικός φίλος του υποστράτηγου Ragai, πρώην διοικητής της πόλεως της Αγίας Αικατερίνης , Υποστράτηγος Abdul-Al Sakr, μετέτρεψε τις νόμιμα υποβληθείσες αιτήσεις της Μονής  για  νομιμοποίηση κατοχής γαιών σε μηνύσεις καταπάτησης. Επιπρόσθετα, εξέδωσε άδικες αποφάσεις κατεδάφισης, που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και την εκκλησία και το τζαμί που βρίσκονται στην κορυφή του όρους Σινά.

 

– H Ιερά Μονή κατόρθωσε να αποτρέψει την κατεδάφιση των ιερών μνημείων, χάρη στη δίκαιη κρίση της  Αιγυπτιακής Δικαιοσύνης. Επίσης, η Αρχαιολογική περιφέρεια Νοτίου Σινά εξέδωσε επίσημη έκθεση που πιστοποιεί ότι η Μονή δεν έχει καταπατήσει καμία αρχαιολογική περιοχή.

 

– Ο υποστράτηγος κατηγορεί ψευδώς τη Μονή στα ΜΜΕ, ότι διανέμει έντυπο που προσβάλει τον προφήτη του Ισλάμ, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια κατηγορία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή θρησκευτική διχόνοια, μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Η αλήθεια είναι ότι η Μονή σέβεται το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους και παρέχει εργασία σε πολλούς μουσουλμάνους αιγυπτίους, για να συντηρούν τις οικογένειές τους».

One response to “Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, όπου απαντά στις κατηγορίες που δέχεται το θεοβάδιστο μοναστήρι το τελευταίο διάστημα”

  1. EleftheriadesGeorgeS'OAM'GCSCG'CETr'JP says:

    As Convener of the Australian Citizens Committee For Civil Concerns. I hereby express our profound outcry at the regressive attempts of a faction in Egypt to destroy the Archdiocese of Sinai, Faran, Raetho, and its Holy Monastery of Saint Catherine

    We appeal to all relevant authorities to heed and uphold the history and significance of this God-created institution of Egypt. We revere Egypt as the land of Prophets and Saints

    Particularly we appeal to Egyptian Government to heed, respect, and to protect its paramount treasure the «HETM» which was bestowed by Prophet Muhammad to that Holy Monastery. This document decrees the protection of the Christians. the «the people of the Book»; viz –

    In 628 C.E. Prophet Muhammad (s) granted a Charter of Privileges to the monks of St. Catherine Monastery in Mt. Sinai. It consisted of several clauses covering all aspects of human rights including such topics as the protection of Christians, freedom of worship and movement, freedom to appoint their own judges and to own and maintain their property, exemption from military service, and the right to protection in war

    Sydney, XRICTOC ANECTH! 30 MAY 2014

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης