ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημήτρης Κάβουρας: ένας Αλεξανδρινός υποψήφιος στις Εθνικές εκλογές της Ελλάδας, της 25ης Ιανουαρίου

Συνέντευξη

στον Θανάση Κουτουπά

 

 

Το παρών δίνει η νεολαία της Ελληνικής Παροικίας της Αλεξάνδρειας μέσα από την υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Κάβουρα στις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, με το συνδυασμό “Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά”. Η αποδοχή της πρόσκλησης των Πρασίνων για συμμετοχή στις Εθνικές εκλογές ήταν το αποτέλεσμα μια διαδικασίας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης υποψηφιότητας του στις Ευρωεκλογές του 2014, τονίζει ο κ. Κάβουρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» και τον Αθανάσιο Κουτουπά.

 

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στις Εκλογές;

 

Θεωρώ πως η συμμετοχή στα κοινά είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που διανύει το έθνος, και οι οποίοι ήδη ορίζουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τις επόμενες γενεές.

Παρόλες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς για τους Απόδημους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αποφάσισα να προκαλέσω το παρόν εκλογικό σύστημα, με το να είμαι υποψήφιος αλλά και να υπενθυμίσω ότι υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το παρόν εκλογικό σύστημα και οι Απόδημοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν εντός των συνόρων. 

Όπως είναι γνωστό, ταυτίζομαι ιδεολογικά με την πολιτική οικολογία που πρεσβεύει όσα κι εγώ προσπαθώ να υπερασπιστώ μέσα από την συμμετοχή και την δράση μου σε οργανισμούς και νεανικά κινήματα. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα συμμετέχω με τον συνδιασμό «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» ως υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών. Η Β’ Αθηνών είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια με 1.428.759 ψηφοφόρους από τους συνολικά 9.808.760. Οι Πράσινοι συνεργάζονται με τη Δημοκρατική Αριστερά σ’ ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»,  και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

 

Τί σημαίνει η συμμετοχή σας για τους νέους της Παροικίας;

 

Θέλω να πιστεύω ότι η συμμετοχή μου στις εκλογές του Ελληνικού κοινοβουλίου στέλνει πολλαπλά μηνύματα στους νέους της Παροικίας μας. Καταρχήν μας υπενθυμίζει ότι ως Έλληνες πολίτες έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ό,τι μπορούμε να διευρύνουμε συνεχώς τους ορίζοντές μας και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο για τις Ελληνικές Παροικίες ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως ευκαιρίες  για τους Νέους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Πιστεύετε ότι οι Αιγυπτιώτες Έλληνας πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στα δρώμενα της Αιγύπτου, της Ελλάδος;

 

Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες δεν είναι απλά μια ιστορική έννοια που υπάρχει μόνο σε βιβλία, μυθιστορήματα και αναμνήσεις από μια παλιά καλή εποχή που δεν υπάρχει πια. Είναι μια ζωντανή κοινωνία ανθρώπων που έχουν μία πολυπολιτισμική κληρονομιά, της Ελλάδος και της Αιγύπτου. Οι Αιγυπτιώτες πλέον ζουν σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο με την πλειοψηφία να κατοικεί στην Αθήνα με σημείο αναφοράς τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων που συνεχίζει και συμπληρώνει το έργο των πρεσβυγενών κοινοτήτων με συνεχή υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τους αιγυπτιώτες που ζουν στην Ελλάδα. Ο ρόλος των Πρεσβυγενών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας πρέπει να ενδυναμωθεί με γνώμονα πάντα την προώθηση των δικαιωμάτων, αλλά και προς επίλυση των έως τώρα άλυτων θεμάτων. 

Ένα από αυτά τα θέματα που μας απασχολούν, όχι μόνο ως Αιγυπτιώτες, αλλά και ως Απόδημους είναι η ψήφος των Αποδήμων. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι αναμφισβήτητα, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, το οποίο πάντοτε διακρινόταν και εξακολουθεί να διακρίνεται από σταθερή διαχρονική προσφορά προς την πατρίδα και πρεσβεύοντας τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ώς Έλληνες πολίτες που ζούμε στο εξωτερικό, έχουμε δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι ίσο δικαίωμα, δεν μας επιτρέπεται να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας.

Σε αντίθεση με 23 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, το ελληνικό κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Η περιορισμένη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία αποτελεί μορφή διάκρισης, ιδιαίτερα ντροπιαστικής, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της δημοκρατίας.

Αποτελεί εθνική υποχρέωση να ρυθμιστούν τα ζητήματα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές για τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να καθιερωθεί η ψήφος των αποδήμων.

Πολλοί από τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, είτε ιστορικά, είτε ως νέοι μετανάστες λόγω της ανεργίας στην Ελλάδα, είτε δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούντες στις Ελληνικές αρχές του εξωτερικού ή σε Διεθνείς Οργανισμούς, διατηρούν στενούς δεσμούς με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, διαβάζουν, ενημερώνονται μέσω internet και θα ήθελαν να έχουν λόγο σε όσα συμβαίνουν στην Πατρίδα τους, και να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον αλλά και ένα καλύτερο για τα παιδιά τους.

Συνεπώς, πρέπει να σταματήσει η περιθωριοποίηση των κατοίκων εξωτερικού και να δοθεί η δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, κατά τις βουλευτικές εκλογές, άλλα και να επιτευχθεί η εκλογή αντιπροσώπων των απόδημων ανά γεωγραφική περιοχή.

Μέχρι σήμερα στενά μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και ο φόβος κομμάτων μη τυχόν αλλάξει η ισορροπία του εκλογικού αποτελέσματος, δεν επέτρεψαν την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου, που θα αποτελούσε ενίσχυση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και θα έβγαζε την Ελλάδα από την κατάσταση των χωρών του κόσμου που δεν παρέχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα στους πολίτες της που διαμένουν στο εξωτερικό.

Στις 26 Ιανουαρίου, η νέα βουλή, ανάμεσα σε άλλα, πρέπει να δει με ρεαλισμό, όραμα και πολιτική βούληση το θέμα. Είναι εθνική υποχρέωση και δεν θα πρέπει να αποτελέσει προεκλογική υπόσχεση όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *