Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Αιγύπτιου Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Τάρεκ Καμπίλ για τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου


 

 

 

 

Την «εξαιρετική διμερή συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επιβεβαίωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Τάρεκ Καμπίλ (Tarek Kabil), στέλνοντας μήνυμα περαιτέρω εμβάθυνσης των οικονομικών, με έμφαση τις επενδύσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

 

 

«Από τη δική μας οπτική, η Ελλάδα είναι η είσοδος στην Ευρώπη, και από την πλευρά της Ελλάδας, η Αίγυπτος είναι η είσοδος στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συζήτηση με δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που διοργάνωσε η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της 2ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και πριν την αναχώρησή του για το Κάιρο.

 

 

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εμπορίου χαρτογράφησε το πλαίσιο των παραδοσιακών, πλούσιων διμερών σχέσεων, επισήμανε πως αυτό εξηγεί, γιατί γενικά η πολιτική σχέση είναι στο υψηλότερο σημείο σήμερα και επισήμανε «πως δουλεύουμε για την οικονομική τους ανάπτυξη, προς όφελος των δύο κρατών».

 

 

«Κοινή επιδίωξη είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα και την Αίγυπτο ενεργειακούς, μεταφορικούς και εμπορικούς κόμβους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος Υπουργός.

 

 

Αποκρυπτογραφώντας το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε πως κοινή επιδίωξη είναι να τις καταστήσουμε ενεργειακούς, μεταφορικούς και εμπορικούς κόμβους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ, λέγοντας πως είναι ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Αιγύπτου στην Ευρώπη.

 

 

 

«Επιτυχημένη η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη»

 

 

 

Παράλληλα, ο Υπουργός κ. Τάρεκ Καμπίλ, μιλώντας για την Ευρω-Αραβική Διάσκεψη της Αθήνας (9-10 Νοεμβρίου), όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, την χαρακτήρισε επιτυχημένη και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι κάθε χρόνο θα είναι καλύτερη.

 

 

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της 2ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου είχε κύκλους επαφών με Έλληνες υπουργούς και επιχειρηματίες, με αντικείμενο το διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις και όλα τα ζητήματα που αφορούν τις αραβικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τους Υπουργούς Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, χαρακτηρίζοντας πολύ εποικοδομητικές τις συζητήσεις τους.

 

 

 

«Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις»

 

 

 

Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, αποτυπώνοντας το εξαιρετικό κλίμα των διμερών πολιτικών σχέσεων, ανέφερε πως «είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε» και εστίασε στην 5η τριμερή Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λευκωσίας.

 

 

«Θα υπογραφούν διάφορα μνημόνια κατανόησης και μερικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, εργαζόμαστε για το πώς θα δημιουργήσουμε έναν ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Η δουλειά αυτή είναι υπό εξέλιξη» σημείωσε.

 

 

Ακόμα, κατά την τριμερή διάσκεψη θα υπάρξει ενημέρωση για μερικά από τα σημαντικά έργα που ενώνουν τις τρεις χώρες, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι μεταφορικοί κόμβοι. «Τρεις πυλώνες που θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε πάνω σε αυτούς» διαμήνυσε ο κ. Καμπίλ και δήλωσε πως συμφωνεί με τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Ελλάδας, να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή που θα παρακολουθεί αυτά που συμφωνήθηκαν.

 

 

 

«Διμερής συμφωνία για τον τουρισμό στην κρουαζιέρα»

 

 

 

Στη συνέχεια, εστίασε στη δημιουργία ενός μεταφορικού και εμπορικού κόμβου Ελλάδας και Αιγύπτου, με την κατασκευή πλατφόρμας logistics σε λιμάνια των δύο χωρών και στη λειτουργία απευθείας ναυτιλιακής γραμμής, που θα συνδέει τις δύο χώρες.

 

 

«Ένας κόμβος logistics και μία απευθείας ναυτιλιακή γραμμή είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Θα βοηθήσει όχι μόνο το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά πιο σημαντικά το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής» επισήμανε ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομίας.

 

 

Όσον αφορά το μέρος που θα κατασκευαστούν οι πλατφόρμες logistics, από την πλευρά της Αιγύπτου, όπως ενημέρωσε ο κ. Καμπίλ, θα είναι τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της, η Αλεξάνδρεια και η Δαμιέττη, ενώ από ελληνικής πλευράς θα είναι ο Πειραιάς και υπάρχουν συζητήσεις για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 

 

Εξέφρασε μάλιστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκτίμηση, πως πέρα από τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, η ναυτιλιακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει τον τουρισμό και ειδικότερα αυτόν της κρουαζιέρας.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στη συνάντησή του με την Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, έκανε γνωστό πως υπάρχει μια συμφωνία που θα υπογραφεί πολύ σύντομα ανάμεσα στις δύο χώρες για τις κρουαζιέρες, που θα βοηθήσει τη συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

 

 

Συμπερασματικά, εξέφρασε την πεποίθηση πως το μοντέλο της τριμερούς συνεργασίας είναι πρότυπο για την περιοχή και έδωσε έμφαση στους κοινούς στόχους μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. «Οι τρεις χώρες είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και στρατηγικά βρίσκονται σε δυο διαφορετικές ηπείρους, με την Κύπρο ανάμεσα» προσέθεσε.

 

 

 

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανοίξουμε τον δρόμο για επενδύσεις»

 

 

 

Εκτός από τις συναντήσεις με Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Καμπίλ είχε επαφές και με περισσότερες από 30 ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αίγυπτο, κατά τις οποίες περιέγραψε διεξοδικά την οικονομική κατάσταση στη Χώρα του Νείλου και το επενδυτικό περιβάλλον και τούς κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα του.

 

 

Αξιοποίησε μάλιστα την ευκαιρία, όπως είπε, να εξηγήσει το οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά και το νέο επενδυτικό νόμο που επικυρώθηκε πριν από ένα μήνα, καθώς και να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, καταγράφοντας το επενδυτικό περιβάλλον στην Αίγυπτο και τις επενδυτικές ευκαιρείς.

 

 

Δίνοντας το στίγμα του επενδυτικού περιβάλλοντος και των επενδυτικών κινήτρων, σκιαγράφησε τον επενδυτικό χάρτη με τον οποίο μία εταιρεία μπορεί να αναζητήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο και το επενδυτικό προφίλ κάθε τομέα και περιοχής. «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανοίξουμε τον δρόμο για επενδύσεις. Με τις υποδομές, τις κατασκευές τους δρόμους, την ηλεκτρική ενέργεια, βιομηχανική γη, αναπτύσσουμε cluster για επιχειρήσεις. Κάνουμε επενδυτικό χάρτη, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όλα αυτά είναι για να βοηθήσουμε τους επενδυτές» υπογράμμισε.

 

 

 

Ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Αίγυπτο

 

 

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τάρεκ Καμπίλ είπε, πως ξαφνιάστηκε από τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και ότι διαπίστωσε ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Αίγυπτο, αναδεικνύοντας τους τομείς που έδωσαν περισσότερη έμφαση.

 

 

«Πολλοί από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συναντήθηκα, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν, αλλά ποτέ δεν έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο. Τους είπα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε την Αίγυπτο. Πρέπει να μυρίσουν τη χώρα, να συναντηθούν με ανθρώπους των επιχειρήσεων, με αξιωματούχους».

 

 

Ειδικότερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο για το μεγάλο πρόγραμμα υποδομών που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, όπως στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ηλεκτρισμό, την αφαλάτωση, την κατασκευή δρόμων, το μετρό. Επίσης, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν, σύμφωνα με τον κ. Καμπίλ, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην κλωστοϋφαντουργία, την εξόρυξη πετρελαίου και τα οικοδομικά υλικά.

 

 

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Αίγυπτο, όπως στα τρόφιμα, στον αγροτικό τομέα, στα οικοδομικά υλικά, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις επενδύσεις αιγυπτιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως στη διαχείριση ακινήτων. «Στην πραγματικότητα τα πάνε αρκετά καλά και τις ενθαρρύνουμε» τόνισε και ξεκαθάρισε πως ο ρόλος του υπουργείου του είναι να διευκολύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Αίγυπτο, αλλά και τις αιγυπτιακές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, προσωπικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, πως θα είναι δίπλα τους σε οποιοδήποτε θέμα ανακύψει και τίς κάλεσε να απευθυνθούν στον ίδιο αν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

 

 

Σε όρους διμερούς εμπορίου, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη βούληση της αιγυπτιακής πλευράς να συνεχιστεί το εμπόριο αγροτικών, χημικών και μηχανολογικών προϊόντων.

 

 

«Θα ξεκινήσει πολύ σύντομα η παραγωγή από το κοίτασμα φυσικού αερίου στον αιγυπτιακό θαλάσσιο χώρο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

 

Σημαντικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις είναι η ενέργεια, τόνισε. Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με ένα απόθεμα περίπου 850 δισ. κυβικά μέτρα στον αιγυπτιακό θαλάσσιο χώρο, που έγινε από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, ανακοίνωσε πως η παραγωγή θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις άλλες 4 ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν από την ΒΒ και άλλες εταιρείες, σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου. Έκανε γνωστό επίσης, ότι οι αποφάσεις για τα αποθέματα αυτά θα ληφθούν το 2018.

 

 

 

«Εξαιρετικά τα μεγέθη της αιγυπτιακής οικονομίας»

 

 

 

Εξέχουσα θέση στην ανάλυσή του είχαν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της αιγυπτιακής οικονομίας, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά μεγέθη. Για παράδειγμα, ανέφερε πως τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν διπλασιαστεί σε έξι μήνες, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η ανεργία μειώθηκε στο 11,9%, η βιομηχανική ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, περίπου 27% και το ΑΕΠ αναπτύσσεται με 4,9%.

 

 

 

 

«Θέλουμε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

 

 

 

 

Για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Αιγύπτου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ζήτησε τη μεγαλύτερη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). «Δεν θέλουμε απλώς λεφτά για να τα βάλουμε στον προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που να δημιουργήσει σταθερές δουλειές. Έχουμε κάνει μικρά βήματα σε αυτό» ανέφερε, κρίνοντας ως μη επαρκή τη βοήθεια της ΕΕ.

 

 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν θα επηρεαστεί το επενδυτικό κλίμα από τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2018, διαμήνυσε πως η Αίγυπτος είναι θεσμική χώρα και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

 

 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αιγύπτιος Υπουργός έκανε ειδική μνεία στην ελληνική ομογένεια, ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης