Συζητήσεις στο Κάιρο για την παροχή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, παρουσία Υπουργών των δύο χωρών


Το ενδεχόμενο μελλοντικής παροχής κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο συζητήθηκε κατά την κοινή συνεδρίαση της κοινής τεχνικής επιτροπής για θέματα υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στις 19 Αυγούστου, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

 

Ο κ. Λακκοτρύπης συναντήθηκε με τους Υπουργούς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων κ. Sherif Ismail και Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Mounir Fakhry Abdel Nour.

 

Όπως αναμεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Λευκωσία, «στις επαφές του Υπουργού Ενέργειας, συζητήθηκαν οι ανάγκες φυσικού αερίου της Αιγύπτου, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, «μαστίζεται αυτή τη στιγμή από σοβαρότατη ενεργειακή κρίση και ψάχνουν διακαώς για εισαγωγή φυσικού αερίου».

 

«Εμείς έχουμε ενημερώσει την αιγυπτιακή πλευρά για τον προγραμματισμό μας όπως και ακούσαμε το δικό της. Ενημερώσαμε για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς να αρχίσουν σύντομα οι ερευνητικές γεωτρήσεις», είπε ο κ. Λακκτρύπης.

 

Η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS πρόκειται να διεξάγει τέσσερις ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2,3 και 9, με πρώτη στο δυνητικό κοίτασμα «Ονασαγόρας» η οποία θα αρχίσει πριν το τέλος του καλοκαιριού.

 

Υπενθυμίζοντας πως τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας της κοινοπραξίας ENI-KOGAS, τουλάχιστον από την πρώτη γεώτρηση αναμένονται περί τα τέλη του έτους, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως «σε εκείνο το σημείο έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε και εμείς έτοιμοι για πιο συγκεκριμένες συζητήσεις για τουλάχιστον την πώληση φυσικού αερίου».

 

Λέγοντας πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις των τεχνοκρατών για εξέταση τρόπων συνεργασίας, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε όμως ότι «ήταν ξεκάθαρο από τη δική πλευρά ότι αποτελεί προτεραιότητα το χερσαίο τερματικό υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων που θα έχουμε περί τα τέλη του χρόνου».

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκτρύπης κατέστησε σαφές πως «ο σχεδιασμός μας δεν αφορά μόνο το χερσαίο τερματικό».

 

«Η Κύπρος θα εξάγει με πολλαπλούς τρόπους στους πελάτες της. Σίγουρα το χερσαίο τερματικό είναι η πρώτη επιλογή, αλλά μακροχρόνια θα πρέπει να έχουμε και εμείς μια διασπορά των εξαγωγών μας, νοουμένου βέβαια ότι έχουμε επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα αποδειχθούν τουλάχιστον για τα ανατολικά τεμάχια στα οποία επιχειρεί η κοινοπραξία ΕΝΙ-Kogas», τόνισε.

 

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα επικύρωσης της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο, και θέματα συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Είπε, τέλος, πως οι επαφές του στην Αίγυπτο εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον επόμενο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις επαφές του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων Σερίφ Ισμαΐλ και Βιομηχανίας και Εμπορίου Μουνίρ Φακρί Αμπντέλ Νουρ.

 

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Λακκοτρύπης και Ισμαΐλ προήδρευσαν της σύσκεψης της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων, κατά την οποία συζητήθηκαν η πορεία και οι σχεδιασμοί των δύο χωρών αναφορικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες, καθώς επίσης οι τρόποι ενδυνάμωσης της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ενέργειας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Υπουργός και η Τεχνική Επιτροπή της Κύπρου ενημέρωσαν την Επιτροπή της Αιγύπτου αναφορικά με τη στρατηγική επιλογή ανάπτυξης Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

 

«Εξετάστηκαν τεχνικές επιλογές ενδεχόμενης μελλοντικής δυνατότητας παροχής κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης πιθανών κοινών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο χωρών όσο και η περαιτέρω συνεργασία σε θέματα έκτακτης ανάγκης σε υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης από την κοινοπραξία ENI – KOGAS περί τα τέλη του έτους η Λευκωσία θα είναι σε θέση να έχει συγκεκριμένες συζητήσεις με το Κάιρο σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δήλωσε παράλληλα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας πως το χερσαίο τερματικό αποτελεί προτεραιότητα, τονίζοντας δε πως η Κύπρος θα πρέπει να έχει διασπορά των εξαγωγών της.

 

Πηγή: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΚΥΠΕ)

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης