Όταν δύο ιστορικά σχολεία συναντούνται – Η θερμή υποδοχή του Λυκείου του Εθνάρχου Μακαρίου Πάφου, στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου
Ήταν 18 Απρίλη το πρωί, όταν οι τελειόφοιτοι της Αμπετείου Σχολής, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους κ. Αλέξανδρο Μπάση και Βαγγέλη Τσιγγιαούρογλου περνούσαν τις πύλες ενός από τα ιστορικότερα σχολεία της Μεγαλονήσου, του Λυκείου του Εθνάρχου Μακαρίου, στην Πάφο.
Ένα σχολείο 650 μαθητών που απασχολεί 150 καθηγητές και αποτελεί ουσιαστικά την έδρα τριών σχολείων, ενός γενικού, ενός αθλητικού και ενός μουσικού σχολείου.
Ένας χώρος ιστορικός, που συνδέεται με την προσφορά και αυτοθυσία των μαθητών του για τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων έναντι των Άγγλων, όπως του Ευαγόρα Παληκαρίδη, του οποίου η αίθουσα διατηρείται μέχρι σήμερα και που ως σχολείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κύτταρα της πόλης, με πολλές εκδηλώσεις που ετοιμάζουν οι μαθητές.
Μέσα σε αυτό τον πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό χώρο για όλη την Κύπρο, λαμβάνει ακόμη περισσότερη σημασία η πολύ θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Δ/ντής του σχολείου κ. Ανδρέας Ιωσήφ στους Αιγυπτιώτες μαθητές και τους καθηγητές τους, μέσα στο γραφείο του και αργότερα μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου το μουσικό τμήμα του κυπριακού σχολείου υποδέχτηκε με συγκινητικό τρόπο τους οκτώ καϊρινούς μαθητές και τους συνοδούς τους με δύο κυπριακά τραγούδια. Μία χορωδία από τουλάχιστον τριάντα άτομα και πολλούς ήδη φτασμένους μουσικούς, που συγκλόνισαν όχι μόνο με την αρτιότητα των γνώσεών τους , αλλά και πάνω από όλα με την αγάπη τους για τη μουσική, ακόμη και για τη βυζαντινή, ψέλνοντας έναν ύμνο μέσα στο όλο πρόγραμμα «α καπέλα»…
Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί… Οι μαθητές της Αμπετείου μπήκαν μέσα στις ίδιες τις τάξεις του Παφίτικου σχολείου. Έχοντας χωριστεί στη μέση, άλλοι μπήκαν και έκαναν φυσική και άλλοι έκαναν γλώσσα με τους Κυπρίους συμμαθητές τους…
Τέλος, γίνανε όλοι ένα με τους Κυπρίους μαθητές στο προαύλιο, καθώς συνέπεσε η επίσκεψή τους με την περίφημη φωτογράφιση της επικείμενης συμπλήρωσης της εκπαιδευτικής χρονιάς, που για τους μαθητές της Κύπρου αποτελεί ολόκληρο τελετουργικό, με φωτογραφίσεις, τραγούδια, χορούς… Χορούς, στους οποίους διέπρεψαν και οι Αιγυπτιώτες μαθητές, χορεύοντας χασάπιπο, χασαποσέρβικο και ζεϊμπέκικο.
Από την πλευρά τους, οι συνοδοί καθηγητές των καϊρινών μαθητών μίλησαν στο Σύλλογο των καθηγητών του Κυπριακού Σχολείου για την ιστορία της Αμπετείου Σχολής και το διαχειριστικό της φορέα, την Ιερά Μονή Σινά, ενώ στο τέλος προσέφεραν τόσο στον Δ/ντή – Λυκειάρχη κ. Ανδρέα Ιωσήφ όσο και στη Διευθύνουσα του Μουσικού Σχολείου κα Έλενα Δημητρίου ένα αναμνηστικό δίσκο της Αμπετείου Σχολής, με τον Δ/ντή να ευχαριστεί για την όλη επίσκεψη και την τιμή, και μεταφέροντας τον χαιρετισμό του στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα της Χώρας του Νείλου αλλά και σε όλο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.