Πολύ θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, στο Κάιρο, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου (ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ)


Ιστορικές ήταν οι στιγμές που έζησε το απόγευμα της 23ης Απριλίου ο Ελληνισμός της Αιγύπτου, υποδεχόμενος θερμά και σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Κάιρο, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, αμέσως μετά την μαρτυρική Κύπρο.

 

Στην Πρεσβευτική κατοικία, όπου τόν υποδέχτηκε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ήταν πολλοί οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που έφτασαν για να υποδεχτούν τον αγαπητό Έλληνα Πρόεδρο, ο οποίος συνομίλησε με όλους τους παροίκους, ανταλλάσσοντας από μία κουβέντα και χαιρετώντας με χειραψία όσους μπόρεσε.

 

Ανάμεσά τους, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Πλοίαρχος ΠΝ Ιωάννης Διαμαντάκης, ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Θανάσης Μακρανδρέου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Πατρίκιος Δήμος, Αντώνης Διαμαντίδης, Μιχάλης Γκρουνστέιν, Πάρις Οικονόμου, εκπρόσωποι παροικιακών φορέων αλλά και του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Γιώργος Σώχος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας που εδώ και είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται στο Βουκουρέστι κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας, και πολλοί άλλοι.     

Να σημειωθεί ότι πριν απευθυνθεί προς τον κόσμο που ήρθε να τόν υποδεχτεί, ο Έλληνας Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που ήταν συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Χουντή, προέβη σε μία δήλωση προς το ΠΥΡΑΜΙΣ και το «ΝΕΟ ΦΩΣ», τονίζοντας:

 

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΣΤΟ ΠΥΡΑΜΙΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΦΩΣ»

 

 

«Εσείς και όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο επιβεβαιώνετε το ποίημα του Καβάφη για όσους φυλάνε «Θερμοπύλες». Το γνωρίζετε πολύ καλά, είμαστε περήφανοι για σάς, και είμαστε περήφανοι γιατί συνεχίζετε μία ιστορία σαράντα αιώνων. Είναι κάτι που δείχνει τη δύναμη του Ελληνισμού. Εσείς είσαστε η δύναμη του Ελληνισμού. Και ιδίως αυτές τις δύσκολες ώρες που παίρνουμε παράδειγμα από το δυναμισμό σας. Και ξέρουμε ότι χάρη σε σας και χάρη στο παράδειγμά σας, θα μπορέσουμε να δούμε ξανά την Ελλάδα όπως τής αξίζει και το λαό μας να έχει τις δυνατότητες εκείνες που πράγματι έχει αποδείξει ιστορικά ότι έχει. Να είστε πάντα καλά και ο Θεός μαζί σας!»

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ 

 

 

Αμέσως μετά, ο Έλληνας Πρόεδρος απευθύνθηκε σε όλους τους παρισταμένους, τονίζοντας:

 

 

«Είναι περιττό να τονίσω τη συγκίνηση που νιώθω μεταξύ ανθρώπων που εκφράζουν ιστορία σαράντα (40) περίπου αιώνων… Γιατί πρέπει να ξέρετε, και ιδίως ο Ελληνισμός της Αιγύπτου και ο Ελληνισμός του Καΐρου, σαράντα αιώνες υπάρχει αυτή η παρουσία και συνεργασία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Τούτες τις ώρες, ζείτε σε μία χώρα η οποία κάνει τη δική της προσπάθεια για να μπορέσει να συμβάλλει στην ειρήνη και την εμπέδωση της δημοκρατίας.

Όπως είπα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι, η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Αιγύπτου να ξαναγίνει – και έχει γίνει πάλι – ηγέτιδα δύναμη στο χώρο του αραβικού και γενικότερα του μουσουλμανικού κόσμου. Γιατί αυτή η ηγετική της παρουσία είναι πραγματικά η μόνη που μπορεί να συμβάλλει ώστε να λυθούν τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος.

Εσείς, εδώ, δίνετε το παράδειγμα του τί σημαίνει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Δίνετε το παράδειγμα των ανθρώπων οι οποίοι δημιουργούν, μέσα από τις δυσκολίες κατακτούν τη ζωή.

Μην ξεχνάτε – πέρα από την ιστορία μας – ότι έχουμε να δείξουμε και τη δική μας ιστορία από εδώ και πέρα. Γιατί, αυτή είναι η δύναμη των Ελλήνων. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνον αχθοφόροι μίας μεγάλης ιστορίας… Πρέπει να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Και εσείς, τη γράφετε.

Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη επενδυτική δύναμη της Ευρώπης στην Αίγυπτο. Πάνω από 180 μεγάλες επιχειρήσεις, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Και το κυριότερο: φιλοδοξούμε – και είμαστε πολύ κοντά – οι εξαγωγές μας να φτάνουν το ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς τί σημαίνει αυτή η παρουσία, πόσο συμβάλλει σε αυτή τη χώρα, που είναι μία χώρα με αδελφικούς δεσμούς με την Αίγυπτο.

Είσαστε τυχεροί γιατί έχετε την ευλογία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και επιπλέον έχετε και την προστασία της ακριτικής προφυλακίδας της Ορθοδοξίας μας, της Ιεράς Μονής Σινά που βρίσκεται στο θεοβάδιστο Όρος Σινά. Προσκυνήματα που οδηγούν στις ρίζες της Ορθοδοξίας. Και αντιλαμβάνεσθε τί σημαίνει αυτός ο συνδυασμός Ελληνισμού και Ορθοδοξίας…

Για όλους εμάς, που στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, που προσπαθούμε και θα προσπαθούμε ενωμένοι – γιατί στα μεγάλα πρέπει να είμαστε ενωμένοι – να ξαναβρούμε τον δρόμο μας μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη, το δικό σας παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό. Θα αγωνιστούμε – το τονίζω για μία ακόμη φορά – μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Γιατί εκεί είναι το μέλλον μας. Θα αγωνιστούμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναβρεί τις ρίζες και τις αξίες της. Ότι, η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αλλά είναι σημαντικό όταν υπηρετεί τον άνθρωπο, τις αξίες του ανθρώπου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι αξίες, που ο Ελληνισμός υπηρετεί χρόνια ολόκληρα. Εσείς, εδώ, το αποδεικνύετε εμπράκτως. Σάς ευχαριστούμε θερμά για το παράδειγμά σας. Εγώ σάς ευχαριστώ θερμά, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Χουντή, για αυτή τη συγκινητική παρουσία, που μάς κάνει να αισθανόμαστε και περήφανοι και μάς αυξάνει το χρέος το οποίο κουβαλάμε πάνω μας για να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.

Να είναι ο Θεός μαζί σας! Και σάς ευχαριστώ πολύ για τη συγκίνηση που μάς προσφέρατε και κυρίως – το επαναλαμβάνω – γιατί εκπροσωπείτε το πολυτιμότερο κομμάτι του λαού και της χώρας μας… »  

 

 

 

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 01

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 15

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 02

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 19

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 04

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 05

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 06

 

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 03

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 08

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 09

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 10

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 11

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 12

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 13

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 14

 

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 16

 

 

 

 

 

pavlopoulos kairo 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης