Προς θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο των Αποδήμων


 

Γράφει ο Στέφανος Ταμβάκης*

 

Ένα πάγιο αίτημα των Αποδήμων, αυτό της Επιστολικής ψήφου, μπαίνει στην τελική ευθεία επίλυσής του με το Νομοσχέδιο το οποίο προσανατολίζεται να φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2024.

 

Η σχετική ανακοίνωση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Aναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του Νομοσχεδίου που αφορά στην «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», είναι μεγάλη κατάκτηση για τους Απόδημους ακόμη και αν αφορά σε πρώτο στάδιο μόνο τις επικείμενες Ευρωεκλογές και τα ενδεχόμενα Δημοψηφίσματα.

 

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δια της Επιστολικής ψήφου ήταν πάγιο αίτημα του απανταχού Ελληνισμού και φυσικά των Ελλήνων της Αιγύπτου. Ήταν ένα ζήτημα το οποίο θέταμε επιτακτικά και συζητούσαμε ως Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

 

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που είχε στόχο την « Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», με τον οποίο η Κυβέρνηση ήρε τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία εκατομμυρίων Αποδήμων που ζουν στο Εξωτερικό διευρύνοντας το εκλογικό σώμα και ενισχύοντας την ισότιμη μεταχείριση των εκλογέων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα, υλοποιεί άλλη μια προεκλογική της δέσμευση.

 

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών Κρατών που έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία την Επιστολική ψήφο, προχωρά στην υιοθέτησή  της και στο Ελληνικό Δίκαιο, για να τονώσει και να διευκολύνει  στις επικείμενες Ευρωεκλογές και τη συμμετοχή των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά βρίσκονται εκτός Επικρατείας. Όπως τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα εφαρμόσει τις πρακτικές που υλοποιούνται σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια, εξασφαλίζοντας παράλληλα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

Πάγιο αίτημα των Αποδήμων προς την Κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί η Επιστολική Ψήφος και στις Εθνικές Εκλογές, γεγονός το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν απέκλεισε να υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

 

Για άλλη μια φορά τα πολιτικά κόμματα καλούνται τον  Ιανουάριο του 2024 αντί να προχωρήσουν σε στείρα αντιπολίτευση, να κάνουν βήματα προσέγγισης προς τους Αποδήμους και να προωθήσουν τη Δημοκρατική ολοκλήρωση της χώρας.

 

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα κανένας Έλληνας δεν περισσεύει σε όποια γωνιά της Γης και αν βρίσκεται. Για άλλη μια φορά περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα να αποδείξουν στην πράξη το ενδιαφέρον τους για τους Αποδήμους ψηφίζοντας το σχετικό Νομοσχέδιο αλλά και από την Κυβέρνηση να προχωρήσει και στην καθολική εφαρμογή της Επιστολικής Ψήφου για όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές διαδικασίες και όχι αλά καρτ.

 

*Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, τ. Πρόεδρος ΣΑΕ και μέλος Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης