Τί έγραψε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εκδήλωση των 150 χρόνων του Αιγυπτιώτικου Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα


 

 

 

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη μεγάλη εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του ΠΥΡΑΜΙΣ, για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου, φιλοξένησε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει η δημοσιογράφος Δήμητρα Βαλαβανίδου, αναφέρεται:

 

 

«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες (16 Μαρτίου), στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, εκδήλωση για τα 150 χρόνια Αιγυπτιώτικου Τύπου.

 

 

Η εκδήλωση, η οποία ήταν πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, ήταν η συνέχεια των δύο, επίσης, επιτυχημένων εκδηλώσεων για να τιμηθούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι της διασποράς που μεγαλούργησαν στη χώρα του Νείλου, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

 

 

Χθες, παρουσιάστηκε και το λεύκωμα με τίτλο «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη Χώρα του Νείλου» το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας και χρηματοδότησε η Αιγυπτιώτισσα Ελληνίδα ομογενής που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αίγυπτο και τη Ρουμανία, Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη.

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, πλήθος Ελλήνων ομογενών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, οι Πρέσβεις των δύο χωρών, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, καθώς και ο Μητροπολίτης Γουϊνέας, Γεώργιος, εκπροσωπώντας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

 

Ο κ. Κρέτσος, ο οποίος πραγματοποίησε την έναρξη των εργασιών, μίλησε για το πάντρεμα της ψηφιακής εποχής με την παράδοση του Τύπου, που πλέον είναι μονόδρομος. Όπως σημείωσε, ο αιγυπτιακός Τύπος λειτούργησε ως μοχλός ένωσης της παροικίας στην Αίγυπτο αλλά και ως μέσο απελευθέρωσης του πηγαίου ταλέντου του Ελληνισμού. Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει έμπρακτα την ενίσχυση του ομογενειακού Τύπου, καθώς αυτός είναι που συμβάλλει στη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον Τύπο της διασποράς όχι μόνο γιατί είναι το μέσο διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, αλλά γιατί ο ομογενειακός Τύπος είναι το βασικό πεδίο ανάδειξης των οικουμενικών αρετών του Ελληνισμού. Η προώθηση των ελληνικών αξιών στη διασπορά είναι βασική στρατηγική της κυβέρνησης, τόνισε. Η στήριξη και η ενίσχυση του ομογενειακού Τύπου είναι θέληση προσωπική και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης, καθώς είναι γνωστό ότι η παρουσία των αποδήμων Ελλήνων είναι γεμάτη διακρίσεις.

 

 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, στηρίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες ανάδειξης του ομογενειακού Τύπου.

 

 

Ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα, Ahmed El Bidewy, μίλησε για το βάθος της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Χριστόδουλος Λάζαρης, τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο τέταρτος επενδυτής στην Αίγυπτο και η Αίγυπτος ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας, χαρακτηρίζοντας ως ιστορική τη σημερινή στιγμή για τον σχεδιασμό της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία των Ελλήνων δημοσιογράφων και του Τύπου στην Αίγυπτο έδωσαν οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, Χρήστος Καβαλής και Ιωάννης Παπαδόπουλος, αντίστοιχα.

 

 

Το 1862 κυκλοφόρησε η πρώτη αιγυπτιακή εφημερίδα με τίτλο «Αίγυπτος» και το 1873 κυκλοφόρησε το «Κάιρο», η πρώτη εβδομαδιαία έκδοση. Ο κ. Καβαλής και ο κ. Παπαδόπουλος έκαναν ιδιαίτερη μνεία και στους Έλληνες τυπογράφους της εποχής, καθώς τότε υπήρχαν 200 ελληνικά τυπογραφεία στην Αίγυπτο, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού, της επιστήμης και της τέχνης, μετατρέποντας το μελάνι σε είδηση.

 

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος και Διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νικόλας Βουλέλης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του πρότεινε τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επικοινωνίας, ώστε να προσκληθούν νέοι επιστήμονες, οι οποίοι θα καταγράψουν και θα διαφυλάξουν τη μεγάλη ιστορία του αιγυπτιακού Τύπου, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από το ακροατήριο.

 

 

Με το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκε στο κοινό το πολυτελές λεύκωμα, που επιμελήθηκε ο Νίκος Κάτσικας, για τη μεγάλη ιστορία του ελληνικού Τύπου στη χώρα του Νείλου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης