Μεγάλη τιμητική διάκριση για τον Δ/ντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, στην Αλεξάνδρεια


 

Μεγάλη τιμητική διάκριση παρέλαβε για το έργο του ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, κατά το τριήμερο Φεστιβάλ Ελληνοαιγυπτιακής ποίησης που διοργάνωσαν στην Αλεξάνδρεια, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου, το Κέντρο Τεχνών Κασρ Ελ Ταζάουκ, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου. Μία εκδήλωση χωρισμένη σε τρεις ημέρες, που έδειχναν και πάλι τη σύμπραξη των δύο πολιτισμών, τους οποίους η Μεσόγειος θάλασσα δεν χωρίζει, αλλά ενώνει.

 

 

Έτσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την πρώτη ημέρα (11 Ιουνίου), πραγματοποιήθηκαν αναγνώσεις ελληνικής και αραβικής ποίησης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί Αιγύπτιοι ποιητές που διάβασαν ποιήματά τους καθώς και ο συγγραφέας-στιχουργός και Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο οποίος διάβασε τρία δικά του ποιήματα στα ελληνικά και μεταφρασμένα στα αραβικά από τον Δρ Χάλεντ Ραούφ.

 

 

 

papado alex 2015 01

 

 

 

Διαβάστηκαν επίσης, στα ελληνικά και τα αραβικά, ποιήματα των Νίκου Καβαδία, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη και Γιάννη Ρίτσου, από τον Αθανάσιο Κουτουπά, την Ευτυχία Μυλωνά, την Γιασμίν Ουαγκίντ και την Διευθύντρια του Ε.Ι.Π. Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη.

 

 

 

papado alex 2015 03

 

 

 

Οι Αιγύπτιοι διοργανωτές τίμησαν τον διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο με τιμητική πλακέτα από την Ένωση Ποιητών Αλεξανδρείας, γοητευμένοι από τα ποιήματά του με τα οποία συμμετείχε στην ποιητική βραδιά. Την πλακέτα παρέδωσαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια κ. Άσραφ Άμαρ και ο διακεκριμένος ποιητής Φουάντ Ταμάν.

 

 

 

papado alex 2015 04

 

 

 

Στην ίδια διοργάνωση, τιμήθηκε επίσης και ο μεταφραστής Δρ Χάλεντ Ραούφ για τις μεταφράσεις του. Την εκδήλωση παρουσίασε από ελληνικής πλευράς η Διευθύντρια του Ε.Ι.Π. Αλεξανδρείας κα Σπανούδη και από την πλευρά των Αιγυπτίων ο ποιητής Φουάντ Ταμάν. Μουσικά συνόδευσε ο κ. Άλι Χαμούντα με το ούτι του. Παράλληλα, έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την Αλεξάνδρεια του Αλεξανδρινού καλλιτέχνη Μοχάμεντ Φάουχυ στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι δύο Έλληνες Διευθυντές.

 

 

Η επόμενη ημέρα χαρακτηρίστηκε από επίσκεψη στο Μουσείο Καβάφη καθώς και απαγγελίες ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη (στα ελληνικά και τα αραβικά), συνοδεία μουσικής από την Χανάα Ρίφαατ. Οι Αιγύπτιοι ποιητές κι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Καβάφη και στη συνέχεια  έγιναν αναγνώσεις ποιημάτων το Καβάφη απ όσους παραβρέθηκαν. Ποιήματα στα ελληνικά διάβασαν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια του Ε.Ι.Π. Αλεξανδρείας κα Σπανούδη, ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Παπαδόπουλος, τα οποία αποδόθηκαν και στα αραβικά από τον δρ Ραούφ αλλά και Αιγύπτιους ποιητές. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Δρα Λιλίκα Θλιβίτου απήγγειλε επίσης στη γαλλική γλώσσα.

 

 

Τέλος, το Σάββατο 13 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη», όπου πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Τεχνών Κασρ Ελ Ταζάουκ, παρακολουθώντας αρχικά ένα παλαιότερο Αιγυπτιακό ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Αλεξανδρινό ποιητή και ακολουθώντας μία μικρή συζήτηση με τους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη». Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Β΄Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης.

 

 

 

papado alex 2015 05

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης