Την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης ζητά από τη Γερμανία, ο πρώην Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, σε ομιλία του στη Βραζιλία


 

 

 

 

Το αίτημα της Αιγύπτου προς τη Γερμανία να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης, επανέφερε στη δημοσιότητα ο Αιγυπτιολόγος και πρώην Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πόλη του Σάο Πάολο, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Βραζιλία.

 

 

«Η προτομή της Νεφερτίτης βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο και ζητώ την επιστροφή της για να μπορούν να τη δουν οι Αιγύπτιοι στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου», είπε.

 

 

Όπως αναφέρει και η «Egypt Independent», «η ιστορία της προτομής της Νεφερτίτης μάς πάει πίσω στο 1912, όταν μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπορσάρντ επισκέφθηκε το Κάιρο και υπέγραψε σύμβαση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση δίνοντάς της το δικαίωμα να αποκτήσει μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Tell el-Amarna, που χτίστηκε από τον Akhenaten και έγινε η πρωτεύουσα αντί της Θήβας. Μεταξύ των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την αποστολή εκτός Αιγύπτου ήταν η προτομή της Νεφερτίτης”.

 

 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «η προτομή της Νεφερτίτης έγινε ένα πολιτιστικό σύμβολο του Βερολίνου και πυροδότησε μία έντονη συζήτηση μεταξύ της Αιγύπτου και της Γερμανίας σχετικά με το αίτημα της Αιγύπτου να το επιστρέψει ανάμεσα στα λαθραία αντικείμενα».

 

 

Να σημειωθεί ότι η Νεφερτίτη έζησε τον 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν σύζυγος του αιγυπτίου Φαραώ Αχενατέν, ενός από τους βασιλιάδες της 18ης Δυναστείας στην αρχαία Αίγυπτο που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1352 π.Χ. έως το 1336 π.Χ. Μαζί, προανήγγειλαν μια θρησκευτική επανάσταση, βασισμένη στη λατρεία του ήλιου ή «Aton».

 

 

Το 1925, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση των γερμανικών αποστολών, έως ότου η προτομή της γυναίκας Φαραώ επέστρεφε στην Αίγυπτο.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ψήφισαν νόμο που θεωρούσε οποιοδήποτε έργο που έχει γίνει δεκτό στο έδαφός του για 25 χρόνια ως εθνικό θησαυρό, που αποτέλεσε μια πολιτική και νομική κρίση σχετικά με το άγαλμα της Νεφερτίτης.

 

 

Η αιγυπτιακή εφημερίδα καταλήγει ότι «ο Χαουάς ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα της Νεφερτίτης εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και θα έπρεπε επομένως να επιστραφεί. Και κάλεσε το 2005 τη Γερμανία να αποδείξει ότι έλαβε νομίμως το άγαλμα».

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης