Την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι YΠΕΞ των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη


Την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι Yπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντησή που είχαν στο ελληνικό Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

 
Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «είχαμε σήμερα διαδοχικά μια διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και στη συνέχεια μια τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό μου. Αυτό είναι ένα σχήμα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, γιατί η Αίγυπτος παίζει ένα κρίσιμο ρόλο για όλα τα θέματα του Αραβικού κόσμου και έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

 

Έχει συμβάλει, είπε, στην εκεχειρία στη Γάζα και στο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι και προοπτικές στη Λιβύη και όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διάσκεψη που είχαμε στη Μαδρίτη, η Ελλάδα και η Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν εξαρχής την Αίγυπτο και είναι στην περιοχή χώρες ευρωπαϊκές, χώρες σταθερές και σημεία αναφοράς.

 

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα: θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και κυρίως θέματα που αφορούν τις τρέχουσες κρίσεις. Και γι” αυτό αποφασίσαμε, πολύ σύντομα, να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό».

 

Ο ίδιος συνέχισε πως στις 12 Οκτωβρίου, υπάρχει πρόσκληση της Αιγύπτου και της Νορβηγίας στο Κάιρο για την ανασυγκρότηση της Γάζας, κάτι που είναι, όπως είπε, πολύ σημαντικό για την επανέναρξη του διαλόγου στη Μέση Ανατολή «για μια λύση πλέον στο πρόβλημα που είναι η μήτρα των προβλημάτων στην περιοχή».

 
Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

 

 

Σε ερώτηση σε σχέση με την περσινή συνάντηση, αν υπήρξε πρόοδος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι στο διμερές τμήμα της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, εξετάστηκε η πρόοδος των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

 

«Συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Και έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για την στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης