Το 2020, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου
Η αντίστροφη μέτρηση για τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου ήδη ξεκίνησε και τοποθετείται χρονικά το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα.
Το μουσείο που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο θα ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό το 2020, σε λιγότερο δηλαδή από δύο χρόνια από σήμερα, όπως αποφασίστηκε σε μεγάλη σύσκεψη στο Κάιρο, όπου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του μεγαλεπήβολου έργου από τον Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαμπντούλι και τον Υπουργό Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι.
Το άνοιγμα του νέου τεράστιου μουσείου θα συνδυαστεί και με το άνοιγμα των δύο νέων μεγάλων πόλεων της χώρας, και συγκεκριμένα της νέας διοικητικής πρωτεύουσας και της νέας πόλης του Ελ Αλαμέιν.
Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας κ. Μπάσαμ Ράντι τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι θα πρόκειται ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα αποτελέσουν πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς.
Το νέο μουσείο της Γκίζας, που βρίσκεται δίπλα από τις Πυραμίδες θα αποτελέσει πλέον τη φυσική συνέχεια του εκατοντάχρονου και πλέον Μουσείου που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, που δεν χωράει πλέον τους αμέτρητους θησαυρούς στους εκθεσιακούς του χώρους, διατηρώντας πολλά από τα εκθέματα στις αποθήκες.
Έτσι, στο νέο μουσείο της Γκίζας θα είναι πολύ περισσότερα τα εκθέματα που θα μπορεί να θαυμάσει το κοινό, υπολογίζεται περίπου 100.000 αρχαία εκθέματα, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνεται όλη η περίφημη συλλογή του Τουταγχαμών.
Παράλληλα, το νέο μουσείο διαθέτει ήδη ένα κέντρο συντήρησης, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στον κόσμο, για να αποκαταστήσει τις αιγυπτιακές ή μη αιγυπτιακές αρχαιότητες. Παράλληλα, 12 εργαστήρια για την αποκατάσταση, τη σάρωση και τη μελέτη μούμιων καθώς και αντικειμένων από κεραμική, ξύλο, υφάσματα και γυαλί.
Να σημειωθεί παράλληλα ότι κατά την ίδια σύσκεψη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε την τεράστια σημασία που αποδίδει στην αναβάθμιση και ανάπτυξη όλων των μουσείων και τουριστικών και ιστορικών σημείων, προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο αιγυπτιακός πολιτισμός και η ιστορία της χώρας.
Αξιότιμε κ. Κάτσικα σας συγχαίρω για τις υπέροχες ενημερώσεις που μας προσφέρετε μέσω της έγκριτης εφημερίδας <> και παράλληλα σας παρακαλώ να δεχθείτε τις θερμές μου ευχαριστίες.
Με εκτίμηση
Φιφίκα Μπρουσιανού
Σολίστ πιάνου .