Εκδηλώσεις

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΪΡΟ, ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του συγγραφέα- ερευνητή της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Νίκου Νικηταρίδη που αυτή τη φορά κατέγραψε σε 350 σελίδες τα αποτελέσματα των ερευνών του για «το Ελληνικό Κάιρο», όπως τιτλοφορείται η έκδοση.

 

¨Το Ελληνικό Κάιρο¨ πραγματεύεται τη ζωή σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας των Ελλήνων του Καΐρου, οι οποίοι επέδειξαν – και τηρουμένων των αναλογιών συνεχίζουν να επιδεικνύουν – αξιόλογη δράση, ειδικά τους σχεδόν δύο τελευταίους αιώνες της μακραίωνης παρουσίας τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, πλάι στο φίλο αιγυπτιακό λαό.

 

Αναλυτικότερα, παρακολουθεί την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Καΐρου – συν εκείνων της Ηλιουπόλεως, του τος και του Χελουάν που σήμερα ανήκουν πλέον στον ίδιο αστικό ιστό – , καταγράφοντας κοινότητες, σωματεία και σχολεία, δράσεις και πράξεις μιας μεγάλης και σημαντικής παροικίας της Αιγύπτου και του Απόδημου Ελληνισμού εν γένει, που συνεχίζει απρόσκοπτα έως τις μέρες μας την πορεία της στον πανδαμάτορα χρόνο υπό τη σκιά των Πυραμίδων.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η γνωστή δημοσιογράφος και ιστορική ερευνήτρια Μαρία Αδαμαντίδου στο φιλόξενο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56) – σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου & Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων – την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 , στις 19:00. Μετά την παρουσίαση θα διατίθεται το νέο βιβλίο καθώς και παλαιότερα του ίδιου συγγραφέας ο οποίος και θα τα υπογράφει.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον συγγραφέα που σε δύσκολες εποχές επιδίδεται με υπομονή , επιμονή και αυταπάρνηση στην επίπονη έρευνα της Αιγυπτιώτικης ιστορίας , φωτίζοντας την με το δικό του τρόπο ώστε τα βιβλία του να έχουν αρχειακή αξία και να λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης αλλά και ως βάση δεδομένων γι’ άλλους ερευνητές και επιστήμονες.

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *