Το μήνυμα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστο Καβαλή (ΒΙΝΤΕΟ)


Το μήνυμα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, μιλώντας στην σχολική εορτή για την επέτειο του «ΟΧΙ» στην Αχιλλοπούλειο Σχολή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 

«Τόσο στην 28η Οκτωβρίου όσο και στην 25η Μαρτίου, οι Έλληνες δεν εορτάζουμε κάποια νίκη από μάχες αλλά το ξεκίνημα για τον αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος, χωρίς να υπολογίζουμε αν το αποτέλεσμα θα είναι θετικό ή αρνητικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής, μιλώντας για την αυταπάρνηση των Ελλήνων που προτιμούν να δώσουν το αίμα τους, αν χρειαστεί, για την πατρίδα. Επισημαίνοντας παράλληλα, το αίμα που έδωσαν και οι Αιγυπτιώτες στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, μία ιστορική μάχη που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Ιταλογερμανικού άξονα και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

 

 

 

 

 

 

Τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα, η παροικία μας τα τίμησε και φέτος με τιμητικό τρόπο. Αλλά, ακόμη πιο συγκινητική ήταν η οργάνωση τόσο των εκδηλώσεων στα Ελληνικά μας εκπαιδευτήρια, όσο και στην προσκοπική και μαθητική παρέλαση που τελέστηκε μετά τη Δοξολογία στον Κοινοτικό Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη καθώς και του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση αλλά και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού.

 

Να σημειωθεί ότι στην Αχιλλοπούλειο Σχολή, την προηγούμενη ημέρα έγινε με συγκινητικό τρόπο και η παράδοση της ελληνικής σημαίας στους παραστάτες, από τον Δ/ντή κ. Χαράλαμπο Κουγεμήτρο, ενώ στην Αμπέτειο Σχολή, το σύμβολο του έθνους μας παρέδωσε – διαμέσου της Δ/ντριας κα Βασιλικής Πετροπούλου – στους μαθητές ο ίδιος ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Πλοίαρχος ΠΝ κ. Ιωάννης Διαμαντάκης.

 

Στιγμές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, καθώς επίσης και της νέας Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Κουμαριανού, η οποία μίλησε στην Αχιλλοπούλειο, εκφράζοντας τη μεγάλη της συγκίνηση για την παρουσία της στην εθνική εορτή, θεωρώντας την όμορφη εικόνα που αντίκρυσε ως το αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας όλων των φορέων και κυρίως της Κοινότητας και των σχολείων μας.

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΤΗΣ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΥΓΕΜΗΤΡΟΥ

 

 

Κατά την σχολική εορτή για την επέτειο του «ΟΧΙ», ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Όπως κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, το σχολείο μας εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Οι επέτειοι των εθνικών μας γεγονότων , μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε την απαιτούμενη στροφή στο παρελθόν να ξαναζωντανέψουμε και να αναζωογονήσουμε κάποια απομακρυσμένα εθνικά φωτεινά γεγονότα της ιστορίας μας και να εμπνευστούμε  από το φρόνημα, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των ηρώων.

 

Σήμερα οι μικροί μας μαθητές με τον δικό τους τρόπο, θα ξαναζωντανέψουν στις μνήμες  μας , εκείνη την εντυπωσιακή πράξη της άρνησης, το βροντερό και ομόφωνο «ΌΧΙ» του 1940, με το οποίο η Ελλάδα έδωσε ζωντανό παράδειγμα ελπίδας σε όλους τους λαούς της έντρομης Ευρώπης».

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης