Το φαινόμενο της τρομοκρατίας καταγγέλει στο πασχαλινό μήνυμά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄


ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β”

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

 

Ο Θεός από άκρα αγαθότητα κάλεσε τον άνθρωπο στο είναι και τόν μόρφωσε κατ΄ εικόνα Του. Ο άνθρωπος πλουτίστηκε με το εξαιρετικό χάρισμα της λογικής ψυχής, ώστε να είναι θεωρητής των όντων και επιστήμων. Ο άνθρωπος προικίστηκε με ψυχή καθαρεύουσα, εντός της οποίας καθρεφτίστηκε η βασιλεία του Θεού και αποτυπώθηκε η οδός της γνώσεως του Θεού και της σωτηρίας.

Όταν ο άνθρωπος, κάνοντας κακή χρήση της ελευθερίας του, αποστράφηκε τον Θεό και συντάχθηκε με το κακό, ο υπέρκαλος Θεός δεν τόν εγκατέλειψε. Αντιθέτως «η ημών παράβασις του Λόγου την φιλανθρωπίαν εξεκαλέσατο, ώστε φανήναι τον Κύριον εν ανθρώποις» (Μ.Αθανασίου, Περί της ενανθρωπήσεως του Λόγου, 1). Διά της ενανθρωπήσεως του Υιού Του, ο Θεός αποκατέστησε την ωραιότητα της λογικής ψυχής και ανανέωσε το κατ΄ εικόνα στον άνθρωπο.

Διά του σταυρού και της αναστάσεώς Του, ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός κατέστησε τον άνθρωπο και πάλι δεκτικό θεότητος. Έδωσε στον άνθρωπο κάτι μεγαλύτερο και από την δημιουργία, την υιοθεσία. Ο άνθρωπος προικίστηκε με την δυνατότητα να γίνει κατά χάριν υιός του Θεού. Ωστόσο διατήρησε στο ακέραιο την ελευθερία του να δεχθή ή να απορρίψη τη θεία δωρεά. Έκτοτε η χρήση του αυτεξουσίου από τον άνθρωπο άλλοτε φωτίζει και άλλοτε συσκοτίζει την πορεία του προς την θέωση και την σωτηρία.

Στις μέρες μας μία από τις πλέον αποτρόπαιες μορφές αμαυρώσεως της εικόνας του Θεού στον άνθρωπο, αποτελεί η τρομοκρατία. Η συστηματική χρήση ή η απειλή χρήσης βίας, πέρα και έξω από κάθε όριο λογικής και συνέσεως, αιφνιδιάζει, ενσπείρει τον πανικό, αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Η υπόθαλψη της ανασφάλειας στις ψυχές των ανθρώπων ευτελίζει την αλήθεια της ζωής και αναιρεί την κοινωνία με τον άλλον ως εικόνας του Θεού. Η ύπαρξη παύει να βιώνεται ως συνύπαρξη, η επιβίωση παύει να πραγματώνεται ως συμβίωση. Το εν δυνάμει καθ΄ ομοίωσιν μοιάζει με ουτοπία, συνθλιβόμενο υπό την πίεση του φόβου.

Και ενώ ο Θεός, ως δημιουργός και αναδημιουργός της ανθρωπίνης φύσεως, οριοθέτησε την ελευθερία ως πράξη αγάπης και ευθύνης, ο τρομοκράτης διαστρεβλώνει την ελευθερία ως ανέραστη αυθαιρεσία. Δεν πράττει αυτό που θέλει, αναλαμβάνοντας το βάρος των ευθυνών του και καταβάλλοντας το κόστος των πράξεων της ελεύθερης επιλογής του. Αντιθέτως πράττει αυτό που θέλει, επιβαρύνοντας τους συνανθρώπους του με  τις συνέπειες των επιλογών του.

Το λογικό ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής βιώνει συχνά τον παραλογισμό της τρομοκρατίας. Η Εκκλησία της Αλεξανδρείας αποκηρύσσει την τρομοκρατία ως αδιέξοδη έκφραση ηθικής συναυτουργίας της ιδεολογίας με τη βία. Προβάλλει ως αλάνθαστο δείκτη πορείας Εκείνον που δεν ιδεολόγησε, αλλά με τη ζωή και το θάνατό Του ενσάρκωσε την ελευθερία ως σεβασμό του άλλου και την αγάπη ως υπέρτατη θυσία. Διατηρεί άσβεστη την πίστη στη συγκατάβαση του Θεού, ο οποίος «ούτω ηγάπησεν τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν» (Ιω. 3,16). Φιλανθρώπως εργάζεται προς έξωση του τυφλού ενστίκτου της τρομοκρατικής βίας από την ανθρώπινη ψυχή και προς αποκατάσταση της ανθρώπινης ψυχής ως κατοικητηρίου του Θεού.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

 

Διακονώντας τον πλησίον στην Αφρική όλα αυτά τα χρόνια, έμαθα ότι, αν οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν πολύ πιο εύκολα να διδαχθούν την αγάπη. Και τούτο διότι την αγάπη ενστάλαξε ο Θεός στις ψυχές μας στον όρθρο της ανθρώπινης ιστορικής πορείας. Και μην λησμονείτε τούτο: ο άνθρωπος μπορεί να πει όχι στον Θεό, ο Θεός όμως δεν λέει όχι στον άνθρωπο και δεν σταματά να περιμένη ελεύθερα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του!

 

Χριστός Ανέστη!

 

† Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

 

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

Άγιον Πάσχα 2014

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης