Τον πολυβραβευμένο Καϊρινό σκηνοθέτη, μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Κώστα Φέρρη τίμησε ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου


Ανάμεσα στους πολλούς και μεγάλους καλλιτέχνες που ανέδειξε ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, σημαντική θέση κατέχει και ο πολυβραβευμένος Καϊρινός σκηνοθέτης, μουσικοσυνθέτης και στιχουργός Κώστας Φέρρης.

 

 

Το 1961 έκανε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, και γρήγορα πέρασε στη σκηνοθεσία. Γύρισε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι η «Φόνισσα», τα «Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο», το «Ω! Βαβυλών», και φυσικά το πασίγνωστο «Ρεμπέτικο», που τού χάρισε 3 μεγάλα διεθνή βραβεία, και τιμητικές διακρίσεις που τού απονέμονται από τότε ως σήμερα, περίπου μία το χρόνο, σε διάφορες χώρες του κόσμου.

 

 

Από το 1974 και μετά γύρισε πολλά σήριαλ για την Ελληνική τηλεόραση, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι Οι Έμποροι των Εθνών, η Μενεξεδένια Πολιτεία και η Οικογένεια Ζαρντή. Γύρισε επίσης πάμπολλα ντοκιμαντέρ και μουσικές εκπομπές για την Ελληνική Τηλεόραση και υπήρξε ο βασικός παράγων της μεγάλης τηλεοπτικής σειράς Καλλιτεχνικό Καφενείο. Πρόσφατα, σε συνεργασία με τη Θέσια Παναγιώτου, γύρισε 60 επεισόδια της μουσικής σειράς Ονείρου Ελλάς, για την ΕΤ3.

 

 

Αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη επέλεξε να τιμήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου την 29η Σεπτεμβρίου 2014 με μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του, κατά την οποία ακούστηκαν 12 γνωστά τραγούδια.

 

 

Η προσέλευση των Αιγυπτιωτών ήταν αθρόα. Στον γνωστό, αγαπημένο και φιλόξενο χώρο του ΣΑΕ παρακολουθήσαμε με συγκίνηση ένα αφιέρωμα που έφερε την οργανωτική σφραγίδα του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μ. Μπίσκου, ο οποίος έκανε και την εισαγωγή της εκδήλωσης παρουσιάζοντάς μας τον άνθρωπο και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη.

 

 

 

ferris 01

 

 

 

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο ίδιος ο Φέρρης, ο οποίος μάς εξέπληξε ευχάριστα με την αμεσότητά του, τη νεανική του λάμψη και το χιούμορ του, που έκανε την εκδήλωση ακόμα πιο όμορφη. Δίπλα του, η σύντροφός του, μούσα του και συνδημιουργός πολλών τραγουδιών του, η μουσικός Θέσια Παναγιώτου.

 

 

Η βραδιά έκλεισε με το γνωστό τραγούδι «ντιρλαντά» που τραγούδησε ο Φέρρης με δικούς του χιουμοριστικούς αιγυπτιώτικους στίχους. Μάς είπε ότι σε ένα ταξίδι του στην αγαπημένη του Αίγυπτο, κάποιοι φελουκατζήδες τού ζήτησαν να τούς μάθει ένα ελληνικό τραγούδι και επέλεξε το ντιρλαντά, που τούς άρεσε πολύ και το τραγουδούσαν σε αραβικούς στίχους που έγραψε ο ίδιος. Το αποτέλεσμα ήταν οι τουρίστες να νομίζουν ότι επρόκειτο για παραδοσιακό τραγούδι της Αιγύπτου!

 

 

Το μουσικό και το φωνητικό σύνολο διηύθυνε ο μαέστρος Γιάννης Λαζαρίδης με 7μελή ορχήστρα, 4 τραγουδιστές και 9 μέλη της χορωδίας του ΣΑΕ. Την παρουσίαση των κειμένων που συνόδευαν κάθε τραγούδι έκανε η Μυρτώ Πετροπούλου.

 

 

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα Δρ Χουσεΐν Μαράϊ Μαχμούτ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήων (ΣΑΕ) κα Κρυστάλλω Τρίμη, o Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σαλβαγιωτών κ. Στέφανος Χατζηχαραλάμπους, ο Πρόεδρος Παλαιών Προσκόπων κ. Τάσος Παντελίδης, ο Πρόεδρος Χορωδιών Ελλάδος κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Έφορος Πολιτιστικών του ΣΑΕ κ. Μιχάλης Κωβαίος, τα Μέλη του ΔΣ του ΣΑΕ κ.κ. Μαίρη Χαραλαμπίδου και Μάνος Θεοδούλου, ο Πρόεδρος Αθλητικών Σωματείων ΑΣΑΕ κ. Απόστολος Τζιτζάς, ο Επίτιμος Πρόεδρος ΕΝΟΑ κ. Γιώργος Σφέτσιος, η Πρόεδρος Συλλόγων Αβερωφιτών κα Ειρήνη Καλιακαρέλη, η Αντιπρόεδρος Παλαιών Προσκόπων κα Ηρώ Μιχαηλίδου και πολλοί άλλοι.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής, απένειμε στο μεγάλο Καϊρινό σκηνοθέτη, μία αναμνηστική πλακέτα, ευχόμενος σε αυτόν δύναμη και έμπνευση στην πλούσια δράση του.

 

Ο Καϊρινός

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης