Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (BINTEO)


Τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

 

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σας στην Ελλάδα, η επίσκεψή σας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν σχέση στενής συνεργασίας και φιλίας», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι δύο λαοί και οι δύο αρχαιότεροι πολιτισμοί έχουν μια μακρά παράδοση.

 

 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή και αφού καλωσόρισε τον κ. Αλ Σίσι στην Ελλάδα, ευχήθηκε και εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα.

 

 

 

 

96EAF34BF8FFC842ECB634DD165D7244

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την υποδοχή και υπογράμμισε ότι από τότε που ξεκίνησε η αρχαία ιστορία και ο πολιτισμός οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές.

 

 

Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις της Ελλάδας ήταν πάντα θετικές απέναντι στη χώρα του, κατανοώντας την πραγματικότητα που υπήρχε στην Αίγυπτο.

 

 

«Έχετε μεταφέρει με όλη την ειλικρίνεια την αιγυπτιακή φωνή στους ευρωπαίους φίλους μας», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ευχήθηκε η τριμερής συνεργασία να αποτελέσει τον πυρήνα για την συνεργασία όλης της περιοχής. 

 

 

Δείτε το σχετικό βίντεο από την ΕΡΤ

 

 

 

 

 

Όπως τονίζουν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, «η επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι.

«Η συνεργασία θα δράσει καταλυτικά σε μια περιοχή αρκετά αποσταθεροποιημένη» εκτίμησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου από την πλευρά του αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, και υπογράμμισε με σημασία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει με αξιοπιστία τη φωνή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Από τη συνεργασία μας αναμένουν πολλοί, πολλά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί επίσημα την Αίγυπτο.

 

 

 

Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Μετά το πέρας της 2ωρης κατ΄ιδίαν συνάντησης, οι Τσίπρας και Αλ Σίσι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο και σε μια «γειτονιά γεμάτη προκλήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή. Η συνεργασία μας στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η σύνδεση λιμένων, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών.
Εξήρε επίσης το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

 

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ο Αλ Σίσι είπε ότι η «Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζοντας ότι χρειάζεται διεθνής κινητοποίηση, ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων.

 

Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους.
Σε ερώτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και για το κατά πόσο υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά απαιτείται προεργασία για να προχωρήσει η οριοθέτηση.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, αντίθετα αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή.

 

 

«Με την Αίγυπτο μας συνδέουν ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί φιλίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 

 

Η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και αν αυτή η καθυστέρηση σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας. «Θα σάς έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία.

 

 

«Είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της. «Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο Αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

 

 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης. Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών. Απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό εκφράζοντας την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού. «Η συνετή σας διαδρομή θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σας σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι αποτυπώνουν την διάθεση συνεργασίας.

 

 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση. Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων. Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους.

 

 

Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

 

 

Το βράδυ, οι Τσίπρας και Αλ Σίσι θα μιλήσουν στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα αιγυπτιακά λιμάνια της Αλεξάνδρειας και Δαμιέτης.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης