Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;


Μία παλιά αραβική παράδοση υποστηρίζει ότι μία τοποθεσία στην Αλεξάνδρεια, που συμπίπτει με το τρίγωνο όπου οι συνιστώσες του συγκλίνουν στο μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος του Προφήτη Δανιήλ, αποτελεί τον χώρο όπου πιθανόν να είναι θαμένος ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη, του Μ. Αλεξάνδρου.

 

Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, το μέρος παρέμενε ανεξερεύνητο, καθώς δεν είχαν επιτραπεί οι ανασκαφές επί τόπου.

 

Πρόσφατα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέτρεψε σε Πολωνούς Αρχαιολόγους να πραγματοποιήσουν έρευνες στον χώρο, με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως ευρήματα σε ένα αρχαίο χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με ένα μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό που κάνει τους Πολωνούς αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά από μία νέα μεγάλη ανακάλύψη, ενώ μιλούν ίσως και για τον άγνωστο τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.

 

Φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν βρέθηκε ο πολυθρύλλητος τάφος, αλλά μέχρι τώρα οι αιγυπτιακές εφημερίδες δεν έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το γεγονός.

 

Η είδηση που έχει προέλθει από το World Daily News, αναφέρει ότι το εν λόγω μαυσωλείο – μνημείο σφραγίστηκε τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ. -ίσως για να προφυλαχθεί από τους χριστιανικούς διωγμούς και την καταστροφή των «παγανιστικών» μνημείων, μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ότι εμπεριέχει επιγραφές είναι στα ελληνικά, ωστόσο περιέχει και αιγυπτιακά ιερογλυφικά που αναφέρουν πως ο τάφος ανήκει στον «Βασιλέα των Βασιλέων, Κατακτητή του Κόσμου, Αλέξανδρο τον Γ’».

 

Τέλος, ούτε και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια ήταν σε θέση να σχολιάσουν το γεγονός.

 

 

αλεξανδρος

Η ανακάλυψη αποκτά τεράστια σημασία καθώς οι πολωνοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Το σημείο όπου βρέθηκε το μαυσωλείο είναι στην περιοχή γνωστή με την ονομασία Kom el – Dikka στην καρδιά της Αλεξάνδρειας μόλις 60 μέτρα από το Τέμενος Nebi Daniel όπου και στο παρελθόν είχαν και πάλι πραγματοποιηθεί ανασκαφές για την αναζήτηση του τάφου του Μακεδόνα στρατηλάτη χωρίς όμως επιτυχία.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που προσδιόριζαν την τοποθεσία του τάφου στην ευρύτερη περιοχή , το μαυσωλείο είχαν επισκεφτεί πολλοί ρωμαίοι αυτοκράτορες ανάμεσα τους ο Ιούλιος Καίσαρας, το Γαίος Οκτάβιος γνωστός ως Αύγουστος που είχαν αποδώσει τιμές στο μουμιοποιημένο σώμα του Αλέξανδρου.

Η τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψη στον τάφο ήταν του ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα το 215 μ.χ.

 

 

αλεξανδρος2

 

 

Το μεγάλο μνημείο που ανακαλύφθηκε τώρα είχε σφραγιστεί και σκεπαστεί με υλικά ώστε να κρυφτεί τον 3ο με 4ο αιώνα για να προστατευτεί από τους χριστιανούς που είχαν ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση για να καταστρέψουν παγανιστικά σύμβολα και λαούς.

Η αρχιτεκτονική του τάφου συνδυάζει επιρροές από την ελληνική, την Αιγυπτιακή, την Μακεδονική και την Αιγυπτιακή παράδοση. Οι επιγραφές  σύμφωνα μάλιστα με τους αρχαιολόγους είναι  οι περισσότερες στα ελληνικά αλλά και με αιγυπτιακά ιερογλυφικά και αναφέρουν πως αυτό το μαυσωλείο είναι αφιερωμένο στον «Βασιλιά των Βασιλέων, τον Κατακτητή του Κόσμου, τον Αλέξανδρο».

Στο εσωτερικού του ναού έχουν ανακαλυφθεί μια σπασμένη σαρκοφάγος που είναι κατασκευασμένη από κρύσταλλο, πιθανόν έχει καταστραφεί από τις λεηλασίας και τους τυμβωρύχους. Μέσα στην σαρκοφάγο εντοπίστηκαν 37 οστά, τα περισσότερα σπασμένα που προέρχονται από  ανήλικα άνδρα.

Εξέταση άνθρακα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί η χρονολογία των ευρημάτων και αν τελικά ανήκουν στον βασιλιά των Μακεδόνων.

 

 

αλεξανδρος3

Οι θεωρίες για την τύχη της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

Πολλές απίστευτες θεωρίες έχουν διατυπωθεί για να εξηγήσουν το γεγονός πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει μέχρι σήμερα κρυμμένος.

 

Ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ακόμα και την πιθανότητα η σορός του Αλέξανδρου να εκλάπη από Βενετούς εμπόρους που την έκρυψαν στους τύμβους της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

 

Άλλες πάλι θεωρίες υποστηρίζουν πως ενώ η σορός του Αλέξανδρου επέστρεφε πίσω στην Μακεδονία, το καραβάνι της πομπής έπεσε θύμα ενός εκ των στρατηγών του Αλέξανδρου του Πτολεμαίου που πήρε το μουμιοποιημένο σώμα και το οδήγησε στην Μέμφιδα το κέντρο της κυβέρνησης του Αλέξανδρου στην Αίγυπτου. Μετά από αιώνες η μούμια μεταφέρθηκε στην Αλέξάνδρια.

 

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 140 αποτυχημένες προσπάθειες για τον εντοπισμό του τάφου του Μεγάλου στρατηλάτη και απομένει να αποδειχτεί αν τελικά οι Πολωνοί αρχαιολόγοι τελικά τα κατάφεραν.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης