Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Μ. Μπόλαρη, η χειροτονία του Επισκόπου Τολιάρας και νοτίου Μαγαδασκάρης Προδρόμου, από τον Πατριάρχη Θεόδωρο


 

 

 

 

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι Καΐρου, η χειροτονία του νέου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαγαδασκάρης κ. Προδρόμου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, να συγκλονίζει με τα λόγια του για τα παιδιά της Αφρικής.

 

 

«Μπορεί τα παιδιά της Αφρικής, που θα συναντήσεις, Πρόδρομε, παιδί μου, στη νότιο Μαγαδασκάρη, να έχουν τα χέρια τους λερωμένα, πληγωμένα, ψωριασμένα, αλλά εσύ ποτέ να μην αρνηθείς να τα ευλογήσεις μαζί με τις οικογένειές τους, να τα ακουμπήσεις και να τού δείξεις την ευσπλαχνία σου, διότι πρόκειται για τα νήπια της Βηθλεέμ, για τα παιδιά του Θεού που ζητούν την αγάπη Του», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας για τις κακουχίες τόσο των Αφρικανών ιερέων και εκείνων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ιεραποστολή της Αφρικής και βεβαίως τις κακουχίες των ίδιων των Αφρικανών.

 

 

«Πορεύου, παιδί μου Πρόδρομε, πορεύου εις την Χαναάν σου και έχε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Μην αμφιβάλλεις ποτέ, ποτέ μη δειλιάσεις, ποτέ μην λιποψυχήσεις», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, προ το νέο Επίσκοπο νοτίου Μαγαδασκάρης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα χαίρει και αγάλλεται σύμπασα η Εκκλησία της Μαύρης Ηπείρου». 

 

 

Μάλιστα, ο Πατριάρχης μίλησε για τις κακουχίες που και ο ίδιος πέρασε, ζώντας πολλές φορές μέσα σε καλύβες, όπως οι κάτοικοι χωρών της Αφρικής, όπως στο Καμερούν, από όπου και ο εγχώριος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, που συνέβαλε σημαντικά στην ένταξη του νέου Επισκόπου στα νάματα της ιεραποστολής και τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα στο έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής.

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, στο πρόσωπο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε θερμά όλη την ελληνική κυβέρνηση για όσα προσφέρει προς το ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τονίζοντας ότι η παρουσία του στη χειροτονία «έφερε την ελπίδα της πατρίδας, της Ελλάδας». «Σας ευχαριστούμε που η πατρίδα μας, δε μας λησμονάει. Και εμείς, θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες…»

 

 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης τόνισε τη σημασία της Αιγύπτου όπου εκεί και ο Μωϋσής στην Αίγυπτο παρέδωσε τις δέκα εντολές, και εκεί κατέφυγε και η Αγία Οικογένεια, χαρακτηρίζοντας τη Χώρα του Νείλου, ως μία «μίτρα της Ρωμηοσύνης», από τα γεγονότα αυτά αλλά και από τις πανάρχαιες σχέσεις των δύο χωρών, Αιγύπτου και Ελλάδας, όπως τις περιγράφει από την εποχή του και ο Ηρόδοτος.

 

 

Μετέφερε τις ευχές της Ελλάδας και του ίδιου του Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, προς το νέο Επίσκοπο νοτίου Μαδαγασκάρης, που οδεύει προς «αχαρτογράφητες θάλασσες», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες του έργου που έχει να πραγματοποιήσει στην μακρινή αυτή αφρικανική χώρα.  

 

 

Και τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει την προσωπική του ευαισθησία προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από το όνομα που φέρει, το όνομα του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εδώ και 2.000 χρόνια.

 

 

Και του προσέφερε, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών ένα αναμνηστικό δώρο, ένα μικρό αμφορέα, μία λευκή λίκιθο, για να την έχει στην νέα του Επισκοπή και να του θυμίζει πάντοτε την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρόντες στη χειροτονία και άλλοι Επίσκοποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο όλο έργο του νέου Επισκόπου, όπως ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και ο εκ Σπάρτης καταγόμενος Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος, καθώς επίσης ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) Νάρκισσος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Μαγαδασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Κατάγκας Μελέτιος και ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, καθώς και κληρικοί και προσκυνητές από την Ελλάδα.

 

 

Στη χειροτονία παραβρέθηκαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης Μιχάλης Διάμεσης και ο Κύπριος Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης, αλλά και ο Πρέσβης Παναγιώτης Πάρτσος, που συνόδευε τον Υφυπουργό Εξωτερικών στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης