Συμφωνία – σταθμός Αιγύπτου Κύπρου, με την υπογραφή Μνημονίου Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών


Η Αίγυπτος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για συνεργασία με όλους τους λαούς που ασπάζονται την ειρήνη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε στις 3 Νοεμβρίου από την Λευκωσία, ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedki Sobhi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας της Μεγαλονήσου κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης, μιλώντας μετά από συνάντηση, είπε ότι η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Sobhi έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Υπουργό Άμυνας.
 
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, οι δύο Υπουργοί είχαν στην αρχή κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
 
Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα.
 
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης καλωσόρισε τον Στρατηγό Sedki Sobhi, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της φίλης χώρας στην Κύπρο.
 
Υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος, πέραν από τους ιστορικούς δεσμούς ειλικρινούς φιλίας και αλληλοσεβασμού, έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια μία σημαντικότατη πρόοδο στη μεταξύ τους συνεργασία σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων.
“Η παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά ιδιαίτερα η αναβαθμισμένη συνεργασία και ενίσχυση των επαφών στο πιο ψηλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα στέρεο υπόβαθρο για διεύρυνση της μεταξύ μας σχέσης και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας”, τόνισε.
 
Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν σε βάθος μία σειρά από θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και καθόρισαν τα επόμενα βήματα της μεταξύ τους συνεργασίας, που αναπτύσσεται στη βάση κοινών αρχών και κοινών συμφερόντων.
 
“Ζούμε σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή, όπου χρειάζονται αξιόπιστοι εταίροι και προβλέψιμες πολιτικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεταξύ μας συνεργασία εδράζεται πάνω στην κοινή στρατηγική στόχευση για την προώθηση της σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής ασφάλειας”, είπε ο κ. Φωκαΐδης.
 
Ανέλυσαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και αντήλλαξαν απόψεις, διπαιστώνοντας κοινές ανησυχίες όσον αφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των νέων ασύμμετρων απειλών.
 
Παράλληλα, ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε στον Αιγύπτιο ομόλογό του “την ειλικρινή και σταθερή στήριξη που η κυπριακή κυβέρνηση παρέχει προς την κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι, ιδιαίτερα εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, για τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση”.
 
Οι δύο χώρες, είπε, “εργάζονται στενά διευρύνοντας το φάσμα της μεταξύ μας συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, στον τουριστικό και σε μια σειρά άλλων τομέων. Βασικός πυλώνας της νέας αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών είναι και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό, συνέχισε, “και εργαζόμαστε συστηματικά και προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας”.
Ως επιστέγασμα της προόδου το τελευταίο διάστημα, είπε, είναι η υπογραφή ενός Μνημονίου Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας.
 
“Το Μνημόνιο αυτό, το οποίο – θέλω να σημειώσω – δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας”, είπε ο κ. Φωκαΐδης.
 
Σταθερή μας πρόθεση και επιδίωξη, επεσήμανε, είναι η προώθηση των κοινών μας συμφερόντων για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής μεγίστης γεωπολιτικής σημασίας αλλά δυστυχώς και αυξημένης αστάθειας.
 
Η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, “η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου και ως παράγοντας σταθερότητας, αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια, της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και των νέων προκλήσεων”.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Sobhi εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι και οι Κύπριοι έχουν ισχυρές ιστορικές σχέσεις από τα μέσα της δεκαετίας 1950, που χαρακτηρίζονται από κοινή εργασία και συνεχή κατανόηση για όλα τα θέματα στην Ευρω-μεσογειακή περιοχή, τα συμφέροντα των λαών μας και τις προσδοκίες τους για τη δημιουργία πολιτισμού και το μέλλον μας.
 
Η συνάντησή μας με τον κ. Φωκαΐδη, ανέφερε, μάς προσέφερε μία ευκαιρία για διαβούλευση και συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών για εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την ασφάλειάς μας στην περιοχή.
 
«Εχουμε πλήρη συμφωνία επί θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σε διάφορες πτυχές, όπως το ρόλο μας στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε αυτή τη σημαντική περιοχή του κόσμου και πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως παραδείγματος χάρη, η αυξανόμενη τρομοκρατία τα τελευταία χρόνια που είναι μία σημαντική απειλή για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ένα άλλο θέμα ήταν η λαθρομετανάστευση», είπε.
 
Υπέδειξε όλες τις πρόσφατες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα αυτό ιδιαίτερα τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας από πιθανές απειλές.
Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη και οι συνομιλίες του στην Κύπρο με τον κ. Φωκαΐδη στοχεύουν στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την επέκταση νέων τομέων για εποικοδομητική αλληλεπίδραση σε μία προσπάθεια λύσης των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής αυτής. Αυτή είναι μία πρακτική εφαρμογή της «Ανακοίνωσης της Λευκωσίας», το οποίο οι δύο πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών υποστηρίζουν, ανέφερε.
 
«Στην Αίγυπτο, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για συνεργασία με όλους τους λαούς που ασπάζονται την ειρήνη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Θα κρατήσουμε τα χέρια μας ανοικτά για όλους τους λαούς ώστε να επιτευχθεί ειρήνη», επεσήμανε.
 
“Αυτό είναι το μήνυμα της Αιγύπτου στην ανθρωπότητα για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και τη δικαιοσύνη για όλους τους λαούς”, κατέληξε.
 
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης συνόδευσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως, μετέβησαν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου έγινε σχετική ενημέρωση.
 
Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου, ο κ. Φωκαΐδης παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου του.
 
Όπως αναμένεται, στις 4 Νοεμβρίου, ο Στρατηγός Sedki Sobhi, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
 
Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης