Με θέμα «Τί υπόσχεται η Αστική Επιστήμη», θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Αθήνα ο Αιγυπτιώτης πανεπιστημιακός Δρ Άρης Πατρινός
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ, όπου θα μιλήσει ο Αιγυπτιώτης Πανεπιστημιακός Καθηγητής Δρ. Αριστείδης Α. Ν. Πατρινός.
Θέμα του διακεκριμένου Αιγυπτιώτη Ερευνητή στις επιστήμες της βιολογίας, του περιβάλλοντος και της μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU- Center for Urban Science and Progress), είναι το «Τί υπόσχεται η νέα Αστική Επιστήμη» στην κοινωνία του σήμερα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 56, στην Αθήνα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ
Ο Αριστείδης Πατρινός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1947 και αποφοίτησε με Άριστα από την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου το 1965. Σπούδασε μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου αποφοίτησε το 1970 και στο οποίο σήμερα είναι επίτιμος Διδάκτωρ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Μηχανική των Ρευστών και την Αστροναυτική στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ (Ph.D. 1975).
Ακολούθησε μια διακεκριμένη καριέρα στις ΗΠΑ, τόσο στην έρευνα, στους τομείς του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όσο και σε ερευνητικές, και στην συνέχεια επιτελικές θέσεις, στη Δημόσια Διοίκηση του υπουργείου Ενέργειας (DOE – Department of Energy).
Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester (1975-1976) και Επιστήμων Ερευνητής (Research Scientist) σε θέματα κλιματικών αλλαγών στα Ερευνητικά Κέντρα Oak Ridge National Laboratory (1976-1980) του Tennessee και Brookhaven National Laboratory (1980-1988) της Νέας Υόρκης. Υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες του αμερικανικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή (US Global Change Research Program) στο οποίο συμμετέχουν 13 διαφορετικοί φορείς με ετήσιο προϋπολογισμό 12 δις. δολλαρίων.
Από το 1988 έως το 2006 διετέλεσε Αν. Διευθυντής του τμήματος Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας του υπουργείου Ενέργειας έχοντας στην εποπτεία του τις ερευνητικές δραστηριότητες του τομέα της μικροβιακής έρευνας της γενωμικής, της δομικής βιολογίας, της πυρηνικής ιατρικής καθώς και της παγκόσμιας περιβαλλοντικής αλλαγής. Από αυτήν τη στρατηγικής σημασίας θέση του, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο τόσο για την χρηματοδότηση όσο και για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος για την αποκωδικοποίηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος (2000). Συνέβαλε επίσης στην ίδρυση του Joint Genome Institute (1997) όπου και πραγματοποιήθηκε η αλληλουχία του DNA. Υπήρξε ο εμπνευστής του προγράμματος Genomes to Life που στοχεύει στην κατανόηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μικροοργανισμών για την παραγωγή ενέργειας και την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Το 2006 έγινε Πρόεδρος της εταιρείας Synthetic Genomics που ίδρυσε ο Δρ Craig Venter, οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στην Βιοτεχνολογία, στην ανάπτυξη της Συνθετικής Βιολογίας (τεχνητή ζωή) σε ιατρικές εφαρμογές και στον τομέα της ενέργειας για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι Αν. Διευθυντής για την έρευνα στο νέο κέντρο CUSP (Center for Urban Sciences and Progress) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Έχει λάβει πλήθος βραβείων, χρυσών μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων είναι και τρείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (Presidential Rank Award – 1999, 2001, και 2004). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την πρόοδο της επιστήμης, της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας TEN (Tsakos Energy Shipping). Είναι συγγραφέας πλήθους επιστημονικών δημοσιεύσεων.