Uncategorized

Φωτογραφικό προσκύνημα στις εκκλησίες του Καΐρου από την Αιγυπτιώτισσα δημοσιογράφο Μαρία Αδαμαντίδου

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου (ΣΕΚ) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Μεγάλη Δευτέρα (6 Απριλίου) στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα, με το επίκαιρο θέμα του «προσκυνήματος» στις ελληνικές εκκλησίες του Καΐρου: Επιλέγοντας 200 εικόνες από το προσωπικό της αρχείο, η Καϊρινή δημοσιογράφος-φωτογράφος Μαρία Αδαμαντίδου ταξίδεψε νοερά το πολυπληθές ακροατήριο στους δώδεκα ελληνικούς ναούς της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, οι οποίοι συντηρούνται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

 

Καλωσορίζοντας τους επισήμους στα ελληνικά και αραβικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, Μιχάλης Μπίσκος, τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι «να προβάλουμε και να αναδείξουμε για άλλη μία φορά, τη σπουδαιότητα και την αξία, αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομίας, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν με ιδρώτα και μόχθο, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο».

 

Ταυτόχρονα με την προβολή, η επίσης Καϊρινή Μαρία Αδαμαντίδου σχολίαζε τα εικονιζόμενα, ενώ για κάθε ναό παρείχε ιστορικά στοιχεία για το έτος ίδρυσης, δωρητές, αγιογράφους κ.λπ. (τα βασικά στοιχεία παρέχονταν και στα αραβικά). Οι φωτογραφίες, όλες έργο της Μ. Αδαμαντίδου, είναι μέρος φωτογραφικής αποτύπωσης που πραγματοποίησε στα χρόνια 1990-2013, που και αυτή είναι με τη σειρά της, μέρος της 25χρονης προσπάθειας της Αιγυπτιώτισσας ερευνήτριας για τη διάσωση της αιγυπτιώτικης ιστορικής μνήμης.  

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ahmed Fouad el-Bedewi, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας Dr. Housein Mara’i Mahmoud, o Γεν. Διευθυντής Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μ. Κόκκινος, ο τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού Ασίας, Ωκεανίας, Αφρικής κ. Θ. Δημάδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης και η Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ κα Κρυστάλλω Τρίμη, ο Πρόεδρος του Συλλ. Αμπετείου Σχολής (Αθήνας) κ. Νικόλας Βαδής, ο Πρόεδρος του ΑΣΑΕ κ. Α. Τζιτζάς, ο Πρόεδρος του Συλλ. Αβερωφείου Σχολής κ. Π. Κατέρης, ο Πρόεδρος Παλαιών Προσκόπων Αποδήμων Ελλήνων κ. Τ. Πανδελίδης, ο Πρόεδρος Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Καΐρου κ. Α. Δικαστόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Φ. Κοσσένας, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Π. Σαραγάς, οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Κική Βλαχάκη και Κ. Σπάρταλης,  η κα Μ. Χαραλαμπίδου, ο Δρ. Γ. Βαρουφάκης, ο Δρ. Γ. Διαμαντής και ο Δρ. Ραπτόπουλος (Παν. Πειραιώς), και πολλοί άλλοι.

 

 

 

adamantidou vivlio ekklision 2015 01

 

Από αριστερά, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου Δρ. Χουσεΐν, ο Γεν. Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού κ. Μ. Κόκκινος, η δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος και ο Έφορος Πολιτιστικών του ΣΑΕ κ. Μ. Κωβαίος.

 

 

 

 

 

 

adamantidou vivlio ekklision 2015 02

 

Ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Ελλ-Μπαντάουι ενώ συνομιλεί με τη Μαρία Αδαμαντίδου. Όρθιοι δίπλα τους, ο κ. Μιχάλης Μπίσκος και ο Δρ. Μάρει. Πίσω από τον Πρέσβη, καθήμενος, ο Δρ. Γιώργος Βαρουφάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

adamantidou vivlio ekklision 2015 03

 

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. 

 

 

 

 

 

 

 

adamantidou vivlio ekklision 2015 04

 

Με την πλάτη γυρισμένη στον φακό, η Μ. Αδαμαντίδου περικυκλωμένη από χαμογελαστούς Αιγυπτιώτες: Δικαστόπουλος, Ηλιάδη, Μπαραμίλλη, Τσιλεκλή, Μουμτζή, Μπεκατώρου… Μια βραδιά αγάπης και αναγνώρισης για αυτά που είχαμε και έχουμε ακόμη, χάρη στις προσπάθειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Αλλά και μια ζεστή σύναξη παλιών φίλων. 

 

 

 

​Φωτογράφοι: Γεωργία Τσιλεκλή, Κατερίνα Αδαμαντίδου​

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *