ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θερμή υποδοχή για τους Αιγυπτιώτες στο νέο Κανάλι του Σουέζ, από τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Οσάμα Μουνίρ Ραμπία

 

 

 

 

 

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η πρόσκληση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, να καλέσει 15 Αιγυπτιώτες, Ελλαδίτες και Κυπρίους, να επισκεφθούν μαζί με τις διπλωματικές αρχές το νέο Κανάλι του Σουέζ.

 

 

 

Μία τιμή, που φάνηκε ξεκάθαρα από τους λόγους των επισήμων που εκφωνήθηκαν κατά την υποδοχή της ελληνικής αποστολής, από τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού του Καναλιού του Σουέζ κ. Οσάμα Μουνίρ Ραμπία.

 

 

 

Απευθυνόμενος μέσα στην έδρα του Οργανισμού, στην πόλη της Ισμαηλίας, ενώπιον του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργου Δασκαλόπουλου, του εκπροσώπου της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Αριστόδημου Ασιώτη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέα Μαυρομάτη και της Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κας Χρυσούλας Θεοχάρους, και των υπολοίπων Αιγυπτιωτών, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού του Καναλιού του Σουέζ μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τη στήριξη των Ελλήνων τόσο στην κατασκευή του Καναλιού του Σουέζ, όσο και τη σθεναρή στάση των Ελλήνων πιλότων που τάχθηκαν στην πλευρά της Αιγύπτου, μετά την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ το 1956, όταν η Αγγλία απέσυρε όλους τους πιλότους της και έκτοτε όλοι οι Έλληνες ήταν στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης της Χώρας του Νείλου.

 

 

 

Μιλώντας, εξάλλου, αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντιπρόεδρος αποκάλυψε ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν περάσει από το Κανάλι του Σουέζ 482 μεγάλα πλοία με ελληνική σημαία, χωρητικότητας 35 εκατομμυρίων τόνων. Ενώ, τα μεγέθη για την Κύπρο είναι αντίστοιχα 178 πλοία υπό κυπριακή σημαία, συνολικής χωρητικότητας 6,1 εκατομμυρίων τόνων.  

 

 

 

Και χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν ότι κατά τη διάρκεια της περιήγησης και ξενάγησης των Αιγυπτιωτών, μέσα στο νέο Κανάλι του Σουέζ, δίπλα από το μικρό πλοίο που μετέφερε τους Έλληνες και Κυπρίους, περνούσε το υπό ελληνική σημαία τάνκερ «ΑΣΙΑΤΙΚ», με τον Έλληνα καπετάνιο του οποίου μάλιστα κατάφερε και μίλησε μέσω ασυρμάτου ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διάμεσης, μεταφέροντας τις ευχές όλων των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που ταξίδευαν δίπλα του σε απόσταση μικρότερη από εκατό μέτρα…

 

 

 

Να σημειωθεί πάντως ότι όπως ενημέρωσαν σχετικά οι αρμόδιοι φορείς, το Κανάλι του Σουέζ, που το χαρακτηρίζουν ως το «δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο», καταγράφει περίπου 17.500 διελεύσεις ετησίως, αποτελώντας τη σημαντικότερη οικονομική πηγή της Χώρας του Νείλου, σημαντικότερη και από τον τουρισμό.

 

 

 

Η δημιουργία του νέου Καναλιού, όπως εξήγησαν οι Αιγύπτιοι υπεύθυνοι του Οργανισμού αποτελεί ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα που αποτελεί το κόσμημα ευημερίας και ειρήνης στην Αίγυπτο και το λαό της, και το οποίο στοιχείο αυτό είναι εκείνο που έχει αλλάξει την ιστορία του κόσμου.

 

 

 

Και μάλιστα, με το νέο Κανάλι, που είναι πλέον διπλής κατεύθυνσης (το σημείο που επισκέφθηκαν τιμητικά και οι Ελλαδίτες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες), μπορούν τα πλοία να το διέρχονται χωρίς τη δημιουργία… θαλάσσιου συνωστισμού ή «μποτιλιαρίσματος», καθώς ανεμπόδιστα γίνεται η κίνησή τους και προς τις δύο κατευθύνσεις, γεγονός που εξοικονομεί ακόμη και μία ημέρα πλεύσης για κάποια πλοία, που δεν είναι υποχρεωμένα να περιμένουν αγκυροβολημένα (όπως έκαναν παλιά), μέχρι να έρθει ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση της διέλευσής τους είτε προς τον Αραβικό Κόλπο είτε προς την Μεσόγειο Θάλασσα, και διασχίζοντας τα καταγάλανα νερά της Ερυθράς Θάλασσας με μία ταχύτητα που μπορεί να φτάνει τα 16 χιλιόμετρα ανά ώρα, μειώνοντας το χρόνο διέλευσής τους από τις 18 ώρες προοδευτικά στις 11 ώρες μόνον..

 

 

 

Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ένα στα δέκα τάνκερ του κόσμου στο παγκόσμιο εμπόριο διέρχονται κάθε χρόνο από το Κανάλι του Σουέζ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του Οργανισμού, σε ημερήσια βάση θα μπορούν να φτάσουν να αυξηθούν σε 97 μέχρι το 2023, αυξάνοντας παράλληλα και τα έσοδα για τη χώρα που μέχρι εκείνη την ίδια χρονιά θα φτάσουν τα 13,5 δις δολάρια ετησίως.

 

 

 

«Θέλουμε να σάς δείξουμε το τί έχει πράξει η Αίγυπτος χωρίς ρετούς και χωρίς να εξωραΐσουμε κάτι» είπε μιλώντας στους Αιγυπτιώτες Έλληνες ο κ. Οσάμα Μουνίρ Ραμπία.

 

 

 

Και πράγματι αμέσως μετά την παρουσίαση τριών ενημερωτικών ιστορικών ταινιών, καθώς και την εκπληκτική επίσκεψη σε ένα εξομοιωτή καμπίνας όπου ο καπετάνιος καθοδηγεί το τάνκερ (όπου φάνηκαν εικονικές διελεύσεις σε φαινομενικά δύσκολες καιρικές συνθήκες), ακολούθησε η πραγματική ξενάγηση στο νέο Κανάλι του Σουέζ, που εντυπωσίασε όλους, διότι ήταν δύσκολο να φανταστούν όλοι οι επισκέπτες το πώς μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από τότε που το χαρακτήρισε ως εθνική προτεραιότητα ο Αιγύπτιος ηγέτης Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, έγινε πραγματικότητα και ολοκληρώθηκε ένα από τα σημαντικότερα έργα στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου, αποδεικνύοντας ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν πάψει να δημιουργούν νέου τύπου κολοσσιαία, φαραωνικά έργα…

 

 

 

Και η λέξη «φαραωνικό» για την περίπτωση του νέου Καναλιού του Σουέζ, μήκους 35 χιλιομέτρων, καθόλου υπερβολή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν δει κανείς από κοντά τόσο τη διάνοιξη της ερήμου, τη δημιουργία των γεφυρών, τα τέσσερα νέα τούνελ, όπως αυτό που θα συνδέει την πόλη της Ισμαηλίας με την πόλη της Νέας Ισμαηλίας και το οποίο έχει ήδη διανοιχτεί, είναι μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων και τώρα τελειοποιείται με την αξιοποίηση του αιγυπτιακού εργατικού δυναμικού και θα είναι τελικά έτοιμο πλήρως για λειτουργία στις 30 Ιουνίου αυτού του έτους.

 

 

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης να επισημάνουμε και ένα γεγονός που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό: το ότι η διάνοιξη του νέου Καναλιού του Σουέζ ήταν κανονικά προγραμματισμένη να διαρκέσει τρία χρόνια, αλλά με την παρότρυνση του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, και με την τεράστια τεχνική υποστήριξη του αιγυπτιακού στρατού, ολοκληρώθηκε σε ένα μόλις χρόνο, με ένα κόστος 8,2 δις δολαρίων (ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή των νέων υπόγειων τούνελ κάτω από τη θάλασσα.

 

 

 

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού μάς μίλησαν επίσης για τα υπόλοιπα σημαντικά έργα που προχωρούν στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν σχέση με τη στήριξη του κοινωνικού ιστού, κτίζοντας στάδια, ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες, σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους αναψυχής, όλα στην υπηρεσία των Αιγυπτίων που ζούνε στις παραποτάμιες αυτές πόλεις, εξασφαλίζοντάς τους μία πολύ ανώτερη ποιότητα ζωής από άλλες περιοχές της χώρας.

 

 

 

Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον ίδιο αυτό μεγαλειώδη χώρο, που αποτελεί ένα μοναδικό εργοτάξιο, και η επίσκεψη των εκατό Αιγυπτιωτών από την Ελλάδα και την Κύπρο που θα επισκεφθούν την Αίγυπτο κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, με το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στην Πατρίδα», που στηρίζουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος.

 

 

 

Και αυτή ακριβώς η επίσκεψη ήταν και ο προπομπός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά από ενάμισυ μήνα, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αιγυπτιακού λαού.

 

 

 

«Θα είναι χαρά μας να τους υποδεχτούμε», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Οσάμα Μουνίρ Ραμπία.

 

 

 

Να σημειωθεί τέλος ότι τον επόμενο χρόνο 2019 συμπληρώνεται ακριβώς ενάμισυς αιώνας, 150 χρόνια, από την έναρξη των εργασιών διάνοιξης του Καναλιού που ξεκίνησαν το 1869.

 

 

 

Το γεγονός της πρώτης αυτής επίσκεψης των Αιγυπτιωτών, Ελλαδιτών και Κυπρίων, που ζούνε στο Κάιρο, καλύφθηκε εκτεταμένα από τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους προαναφερθέντες, στην όλη εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Διασποράς της Αιγύπτου και ο Οργανισμός Του Καναλιού του Σουέζ, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέκος Καζαμίας, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς και Λεωνίδας Φοντριέ, το Μέλος του ΔΣ της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Γιάννης Κουκίδης, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καΐρου κα Βάσω Γαζή, η Γραμματέας της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα Άννα Λοΐζου, το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νίκος Γουναρόπουλος, η Δ/ντρια του Οίκου Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, η κα Ελένη Χαγιάτ και ο επιχειρηματίας Γιάννης Βλαντής.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *