ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Τεράστιο το έργο του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την πρώτη θητεία του: 11.000 εθνικά έργα, ύψους 113,3 δις δολαρίων

 

 

 

 

 

Τεράστιο είναι το έργο που ολοκλήρωσε ο λαοπρόβλητος ηγέτης της Χώρας του Νείλου, ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

 

 

Ο πρώτος συνολικός απολογισμός που δείχνει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για ένα καλύτερο αύριο για το λαό της, παρουσιάστηκε σε τριήμερη διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Κάιρο στο διάστημα από 17 έως 19 Ιανουαρίου, όπου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Αλ Σίσι προέβη σε απολογισμό των επιτευγμάτων της τετραετούς θητείας του, εν όψει επερχόμενης διενέργειας προεδρικών εκλογών στο τέλος προσεχούς Μαρτίου.

 

 

 

Όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας, «όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της προεδρικής του θητείας, ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε σε υλοποίηση 11.000 έργων εθνικής σημασίας στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, συνολικού προϋπολογισμού δύο (2) τρισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (περίπου 113,3 δις δολάρια).

 

 

 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του έντονου στεγαστικού προβλήματος στην χώρα, με την κατασκευή 600 χιλ. νέων οικιστικών μονάδων συνολικού κόστους εκατό (100) δις αιγυπτιακών λιρών, μεταξύ των οποίων 25 χιλ. νέες κατοικίες σε αντικατάσταση φτωχών άτυπων οικισμών, ενώ επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών δια της κατασκευής οδικών αρτηριών και γεφυρών συνολικού επενδυτικού κόστους άνω των 85 δις αιγυπτιακών λιρών.

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αλ Σίσι, το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε οικιστικά και κατασκευαστικά έργα αστικής ανάπτυξης από τα μέσα του 2014 ανέρχεται σε πλησίον των τετρακοσίων (400) δις αιγυπτιακών λιρών (περίπου 22,6 δις δολάρια).

 

 

 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε εξάλλου τη μεγάλη αύξηση της ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας από το Μεγάλο Φράγμα του Ασουάν η οποία δωδεκαπλασιάστηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, καθώς και στον οκταπλασιασμό της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

 

 

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε βεβαίως στο μεγάλο, στρατηγικής εθνικής σημασίας, έργο διαπλάτυνσης της Διώρυγας Σουέζ, που ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και αποτέλεσε την απαρχή σειράς μεγάλων εθνικών αναπτυξιακών έργων, μεταξύ των οποίων η Οικονομική Ζώνη Σουέζ, το Χρυσό Τρίγωνο, τα εγγειοβελτιωτικά έργα ανάκτησης 1,5 εκατ. feddans αγροτικής γης σε ερημικές εκτάσεις και η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, η υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

 

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επεσήμανε επίσης την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2014 και βελτίωσε σταδιακά σχεδόν όλους τους δείκτες της αιγυπτιακής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιεί η κυβέρνησή του, με σκοπό τη στήριξη και ανακούφιση των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

 

 

 

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *