Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


 

Τέλος στην αβεβαιότητα σε σχέση με την υλοποίηση της εμβληματικής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βάζει η ανάληψη της πλήρους ευθύνης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ.

 

Τέλος στην αβεβαιότητα σε σχέση με την υλοποίηση της εμβληματικής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βάζει η ανάληψη της πλήρους ευθύνης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ. Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις στις οποίες ατύπως ενεπλάκη και η Ε.Ε., η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο με κονδύλια ύψους 658 εκατ. ευρώ, ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία ανακοίνωσαν από κοινού χθες, για την ανάδειξη του ΑΔΜΗΕ σε φορέα υλοποίησης και Project Promoter του έργου. Οι δύο εταιρείες προχώρησαν και σε από κοινού ενημέρωση της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

 

Η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ ρόλου φορέα υλοποίησης του έργου διασφαλίζει την τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Υπενθυμίζεται πως, ήδη, από το 2021 ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το project ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συνεισφέρει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική του ωρίμανση και στη συμβασιοποίηση των κρίσιμων συμβολαίων για την πρόοδό του. Ο διαχειριστής διαθέτει οικονομική ευρωστία, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δυνατότητες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση του έργου. Περαιτέρω, διαθέτει πολυετή εμπειρία και ισχυρή τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων υψηλής τεχνικής πολυπλοκότητας, όπως η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, τεχνολογίας HVDC, που βρίσκεται σε ώριμη φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Οι δύο εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι «θα συνεργαστούν στενά, ώστε η ομαλή μετάβαση στον νέο φορέα υλοποίησης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να είναι ταχεία όπως απαιτεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και αναμένουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί το έργο με κονδύλια ύψους 658 εκατ. ευρώ.

 

Η EuroΑsia Interconnector, από το 2011 που οραματίστηκε το εμβληματικό project, που θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα «ηλεκτρική λεωφόρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ωριμάσει το έργο με την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, έχει εξασφαλίσει χορηγίες 658 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Connecting Europe Facility) και όλες τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής, οι οποίες θα μεταβιβαστούν στον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας. Επιπλέον, έχει συνάψει σύμβαση με τη νορβηγική Nexans για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης και έχει αναδείξει τη γερμανική Siemens ως προτιμητέο ανάδοχο για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής. Στην παρούσα φάση, η Siemens εκπονεί τις μελέτες που απαιτούνται για τη συμβασιοποίηση και του τμήματος που αφορά τους σταθμούς μετατροπής.

 

«Ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης και project promoter αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει, εγκαίρως, εις πέρας αυτό το εμβληματικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια, που διακρίνεται για την υψηλή οικονομική, περιβαλλοντική και γεωπολιτική του αξία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

 

«Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε να γίνει η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πραγματικότητα το ταχύτερο δυνατόν και με τους ευνοϊκότερους όρους», σημείωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ενώ από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της EuroΑsia Interconnector, Nάσος Κτωρίδης, τόνισε ότι η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του φορέα υλοποίησης του έργου «αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του».

 

Πηγή:  https://www.kathimerini.gr

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης