Η συγκινητική επιστροφή Αιγυπτιωτών της Ελλάδας, στα χώματα όπου γεννήθηκαν, στην Αίγυπτο, τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα (FOTO,VIDEO)
Η Μαρίκα Φραγκάκη γεννήθηκε στο Ασιούτ, μία μεγάλη σήμερα πόλη που κείται στις όχθες του Νείλου, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων νοτίως του Καΐρου. Όταν ήταν μωρό, λόγω της συρρίκνωσης του Ελληνισμού σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου, η οικογένειά της μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου και ετελείωσε το δημοτικό σχολείο. Τότε, έφυγε από την Αίγυπτο.
Αυτές τις ημέρες, η ίδια Αιγυπτιώτισσα, μετά από 50 χρόνια, επέστρεψε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο. Επέλεξε να ακολουθήσει ένα ταξίδι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που έχει έδρα την Αθήνα, και με 30 ακόμη Αιγυπτιώτες και φίλους, ξανααντίκρυσε τη γη των πατεράδων της και των παπούδων της.
«Όλοι πέθαναν! Οι γονείς μου, ο πατέρας μου και η Καϊρινή μητέρα μου, δεν υπάρχουν πια…», δηλώνει με παράπονο, σε όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την υποδοχή που επεφύλαξε σε όλους τους Αιγυπτιώτες της Αθήνας που ήρθαν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.
Μία υποδοχή που ξεκίνησε από το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, με τον Πρόεδρο του ιστορικού παροικιακού σωματείου που συμπληρώνει φέτος 126 χρόνια ζωής να υποδέχεται τους ανθρώπους που με συγκίνηση βλέπουν και πάλι από κοντά τη δεύτερη πατρίδα τους.
«Είναι σημαντικό που κρατείται μαζεμένος ακόμη ο Ελληνισμός στο Κάιρο και την Αίγυπτο», λέει και πάλι η κα Φραγκάκη, τσουγκρίζοντας το ποτήρι της με τα Μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, με τον Παντελή Χαραλάμπους, και το πρώην Μέλος του ΔΣ και σημερινό Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Στέφανο Αργυρίου.
Από την πλευρά του, την αγωνία των Αιγυπτιωτών να κρατήσουν όσα τους παρέδωσαν οι πρόγονοί τους, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Βαδής, ευχαριστώντας όλους για τη μεγάλη τιμή της επίσκεψης και πάνω από όλα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), της «Μητέρας των εν Αθήναις αιγυπτιώτικων σωματείων, τον κ. Κώστα Μιχαηλίδη, κύπριος στην καταγωγή που τα τελευταία χρόνια κρατά γερά το τιμόνι του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην ελληνική πρωτεύουσα, μαζί με τα άλλα (περίπου 15 τον αριθμό) αιγυπτιώτικα σωματεία, που προέρχονται από διάφορες πόλεις της Αιγύπτου: την Ισμαηλία, το Πορτ Σαΐντ, το Πορτ Τεουφίκ, το Σουέζ, το Ασουάν, τους παλαιούς Προσκόπους, τους εκπροσώπους των Αιγυπτιώτικων σχολείων κ.ά.
Εκφράζοντας μάλιστα τη χαρά του για τη μεγάλη υποδοχή, ο κ. Μιχαηλίδης χάρισε ένα αναμνηστικό στον κ. Βαδή για να κοσμεί τα ενθύμια του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, από τους χώρους του οποίου έχουνε περάσει οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδαςε και της Κύπρου, τις περασμένες δεκαετίες.
Μαζί με τον κ. Μιχαηλίδη, τους Αιγυπτιώτες από την Αθήνα, συνόδευε και η Ειδική Γραμματέας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που κάλεσε με τη σειρά της όλους τους Αιγυπτιώτες όλου του κόσμου να επισκεφθούν και πάλι την Χώρα του Νείλου.
«Είμαστε ευτυχείς, που υπάρχουν οι ΄Ελληνες που κρατούν Θερμοπύλες, το φρούριο και τις αναμνήσεις», δήλωσε με τη σειρά του ο Αιγυπτιώτης Δημήτρης Σταμπούλης.
Ενώ, ο Αθανάσιος Γεωργίου μετέφερε τις ευχές των Αιγυπτιωτών της Αυστραλίας.
Τέλος, ο Ηλίας Πολίμος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όσους κρατούν γερά τον Ελληνισμό στην Αίγυπτο.
Να σημειωθεί ότι η ίδια ομάδα των Αιγυπτιωτών έγινε θερμά δεκτή και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, όπου παρακολούθησαν την Ανάσταση και το πατροπαράδοτο πασχαλινό γεύμα αγάπης στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου επισκεπτόμενοι τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο και τις αιγυπτιώτικες εκκλησίες, την περίφημη «Ροτόντα της Ανατολής», τον Άγιο Γεώργιο παλαιού Καΐρου, τον καθεδρικό ναού του Αγίου Νικολάου, όπου πριν από έναν περίπου αιώνα έζησε ο Άγιος Νεκτάριος καθώς και την περικαλλή εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, που αποτελεί από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες εκκλησίες του Αποδήμου Ελληνισμού, όπου έζησαν και την Ακολουθία της Ανάστασης από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄.