Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β΄ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


 

Photo: The Crown prince and Duke of Sparta Constantine, son of king Paul of Greece, is seated next to the Egyptian President Gamal Abdel Nasser, waiting to be entertained by the Son et lumiÇùre show taken on the Giza Plateau. Cairo (Egypt), 13th April 1961.  (Photo by Mario De Biasi Mondadori via Getty Images)

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 

          Το Σεπτέμβριο του 1966 ο τότε Βασιλέας Κωνσταντίνος επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Σινά επί τη ευκαιρία των εορτών για τα 1.400 χρόνια από την ίδρυση της. Πλήθος κόσμου τον ανέμενε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ, ο οποίος και του παρέθεσε δείπνο στην οικία του εν μέσω ατμόσφαιρας οικογενειακής εγκαρδιότητας.

 

          Ας σημειωθεί πως ο Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1940, μετά τη Μάχη της Κρήτης ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στην Αίγυπτο, η οποία τη φιλοξένησε – όπως και την ελληνική κυβέρνηση – κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 

          Γι΄ αυτό, όταν τον Απρίλιο του 1961 ως Διάδοχος είχε επισκεφτεί επισήμως την Αίγυπτο θέλησε να επισκεφθεί τα μέρη όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και συγκεκριμένα την έπαυλη στο Σουτς. Τότε, η αλεξανδρινή παροικία τον είχε δεξιωθεί στην οικία Μπενάκη, ενώ στο Κάιρο πλήθος Αιγυπτιωτών τον υποδέχθηκε στην ειδική δέηση που έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χωροστατούντος του Πατριάρχη Χριστοφόρου. Από αιγυπτιακής πλευράς, εκτός της επισήμου υποδοχής και ξενάγησης, π.χ. στη Γεωργική Έκθεση και στο Στάδιο, ο Κωνσταντίνος παρακολούθησε πλάι στον Πρόεδρο Νάσσερ τα εγκαίνια του θεάματος ¨Ήχος και Φως¨ στις Πυραμίδες, ένα από τα σπουδαιότερα τότε συμβάντα στη ζωή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Τέλος, ο Πρόεδρος Νάσσερ του παρέθεσε τιμητικό δείπνο, ενώ με τη σειρά του, μαζί με την οικογένεια του, παρεκάθησε σε εκείνο της Ελληνικής Βασιλικής Πρεσβείας του Καΐρου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης