ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εύσημα από Έλληνα Πρέσβη και Πρόεδρο της Κοινότητας για το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου, κατά την κοπή της πίτας (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

Μεγάλο είναι το έργο που παρουσίασε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου κατά το 2015, όπως όλοι συμπεράναμε ακούγοντας έναν πολύ συνοπτικό απολογισμό από τον Δ/ντή του δραστήριου αυτού φορέα κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, Προέδρου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα του ΕΠΚΚ, σε μία εκδήλωση όπου παράλληλα δόθηκε διάλεξη από τον μεταφραστή και διερμηνέα αραβικών (βραβείο μετάφρασης Καβάφεια 2009) κ. Σαμουήλ Μπισσάρα με θέμα «Η Αίγυπτος μέσα από το έργο του Κ.Π.Καβάφη».

 

 

 

 

1

 

 

 

 

Παράλληλα, την ίδια ημέρα έγινε η απονομή των Κρατικών Πτυχίων Ελληνομάθειας στους επιτυχόντες μαθητές στις εξετάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, του οποίου το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου είναι επίσημα αναγνωρισμένο εξεταστικό Κέντρο.

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το χαρακτηριστικό βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΔ. ΛΑΖΑΡΗΣ

 

 

 

Κορυφαία χαρακτήρισε ο κ. Λάζαρης τη συμβολή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσίαση της πολιτιστικής Ελλάδας στο Κάιρο, ευχαριστώντας θερμά τόσο την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, που τόσο σημαντικά στηρίζει τον θεσμό όσο και τα στελέχη του φορέα, εκπαιδευτικούς και μη.

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΗΣ

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, αφενός μεν απέδωσε εύσημα για το έργο τόσο του κ. Παπαδόπουλου και των εκπαιδευτικών, αφετέρου δε στην Διαχειριστική Διευθύντρια κα Ντίνα Γεδεών και τα υπόλοιπα στελέχη του φορέα, τονίζοντας ότι η ΕΚΚ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του ΕΠΚΚ, διότι το πολιτιστικό αγαθό είναι μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, και ένα δώρο που αξίζει ο καθένας μας να έχει. 

 

 

 

 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΤΟΥ ΕΠΚΚ ΤΟ 2015

 

 

 

 

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μερικές από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή ή τη συνολική ευθύνη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, είναι οι παρακάτω:

– Παρουσίαση του βιβλίου «Στους δρόμους του Καΐρου» της Καϊρινής Πέρσας Κουμούτση

– Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές φεστιβάλ Ποίησης στο Κάιρο

– Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού του Πολιτιστικό Κέντρο «Ελ Σάουι»

– Αφιέρωμα στο  μεγάλο Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Ιορδανίδη με την επιμέλεια του γιου του, διακεκριμένου σκηνοθέτη επίσης, Γιάννη Ιορδανίδη

– Έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου «Ακολουθώντας τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,  στο Αμίρ Ταζ την οποία επισκέφθηκαν και Αιγυπτιακά σχολεία.

– Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με τον ΣΕΝΕΚ και τα ελληνικά σχολεία, όπου παρουσιάστηκαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κι Έλληνες μαθητές συμμετείχαν στις κριτικές επιτροπές.

– Παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης ζωγραφικής «Έλληνες ζωγράφοι γεννημένοι στην Αίγυπτο» στην γκαλερί του Μουσείου Μαμούντ Μουχτάρ.

– Διοργάνωση της μεγάλης ετήσιας συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στο Θέατρο Γκουμχουρέια της Όπερας του Καΐρου

– Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνο-Αιγυπτιακής Ποίησης στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού και την Ένωση Λογοτεχνών Αλεξάνδρειας

– Παρουσίαση ενός αφιερώματος στο έργο του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη από τον κ. Γιώργο Στασινάκη ,Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη

– Συνεργασία με το 1ο Διεθνες Φεστιβάλ Ταγκό στο Κάιρο, στο οποίο η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και συμμετείχαν και Έλληνες χορευτές

– Παρουσίαση αφιερώματος σε Ελληνικές Ταινίες Κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας.

 

 

 

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση που κάθε τρίμηνο, στα μαθήματα του ΕΠΚΚ συμμετέχουν τουλάχιστον 100 σπουδαστές, γεγονός που δείχνει η αιγυπτιακή κοινωνία στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας γενικότερα.

 

 

 

pita politistikou 2016 (1)

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (2)

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (3)

 

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (4)

 

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (5)

 

 

 

 

 

 


pita politistikou 2016 (7)

 

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (8)

 

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (9)

 

 

 

 

 

 

 

pita politistikou 2016 (10)

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *