Από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο έγιναν θερμά δεκτοί στη Λευκωσία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου (ΦΩΤΟ)
Τελειόφοιτοι μαθητές της Αμπετείου Σχολής του Καΐρου επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην Μεγαλόνησο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου για το έργο που επιτελείται στη Σχολή, σχετικά με την προαγωγή των ελληνικών ιδεωδών, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθούν, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα αντίστοιχα των ελληνικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Αρχιμ. Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης.
Όπως αναφέρει σε μεγάλη της ανταπόκριση και η μεγάλη ειδησεογραφική σελίδα «Ρομφαία», «η Αμπέτειος Σχολή είναι ελληνικό σχολείο στο Κάιρο της Αιγύπτου, που ιδρύθηκε το 1855 από δωρεά των ελληνικής καταγωγής Σύριων ευεργετών Αδελφών Αμπέτ (Ραφαήλ, Ανανία και Γεωργίου), το όνομα των οποίων φέρει. Τα εγκαίνια της Σχολής έγιναν το 1861. Τότε συντάχθηκε ο κανονισμός λειτουργίας και αρχίσαν επισήμως τα μαθήματα. Από τότε αποτελεί ένα από τα πνευματικά κέντρα των Ελλήνων της Αιγύπτου.
Η διαθήκη του Ραφαήλ Αμπέτ προίκισε το 1866 τη Σχολή με 2.500 «φεδδάνια» γης, περίπου 8.500 στρέμματα, που παρείχαν ετήσιο προπολεμικό εισόδημα 13.000 χρυσές αιγυπτιακές λίρες.
Οι κληροδότες όρισαν επίσης ως ισόβιο πρόεδρο της εννεαμελούς διοικούσας επιτροπής («εφορίας») της σχολής τον εκάστοτε Aρχιεπίσκοπο του Σινά, τον μεγαλύτερο σε ηλικία από τους επιζώντες της οικογένειας Αμπέτ ως αντιπρόεδρο, και ως ισόβιο επόπτη της Σχολής τον εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας.
Ο Πατριάρχης συγκεκριμένα θα είχε «την επίβλεψη για τη θρησκευτική και ηθική διάπλαση των μαθητών της Σχολής». Τα μέλη της εφορίας της Σχολής, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και ο δικαίος (οικονόμος) της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, είναι ισόβια και καθένας εξ αυτών ορίζει τον διάδοχό του, διαφορετικά αυτός εκλέγεται από την επιτροπή δια πλειοψηφίας.
Σε περίπτωση παραιτήσεως ενός μέλους της εφορίας, το μέλος αυτό μπορούσε επίσης να ορίσει μόνο του τον αντικαταστάτη του, ο οποίος ήταν επίσης ισόβιος.
Σήμερα η Αμπέτειος Σχολή αποτελείται από τρία τμήματα: Το Αραβικό και το Αγγλικό, που στεγάζονται στο κτήριο του Ντεμερντάς, και το Ελληνικό, το οποίο από το 1995, στεγάζεται στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο στην Ηλιούπολη.
Το Ελληνικό Τμήμα διδάσκει την ελληνική γλώσσα ακολουθώντας το ελληνικό πρόγραμμα και επιπλέον διδάσκει και την αραβική, όπως καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου.
Έχει 17 Έλληνες καθηγητές για το ελληνικό πρόγραμμα, τρεις Αιγύπτιους για το αραβικό και έναν επιθεωρητή αραβικών. Διαθέτει μία καλή βιβλιοθήκη, εργαστήριο Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, ιατρείο, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και θεατρική σκηνή.
Λειτουργεί Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, καθώς και εμπορική σχολή στην οποία φοιτούν Αιγύπτιοι ελληνικής καταγωγής και άλλοι Αιγύπτιοι Χριστιανοί».