ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Στο πλευρό της Αιγύπτου τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση της 3ης Οκτωβρίου στο Στρασβούργο

 

 

 

 

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Κλιματική αλλαγή και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, τοποθετήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επί των προτεραιοτήτων της περιόδου 2017-2020, που ενέκρινε το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.

 

 

 

Πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο Σύνδεσης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία επτά χρόνια, κατά τον περασμένο Ιούλιο, στις Βρυξέλλες.

 

 

 

Οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν τη συνεισφορά της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, στην προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων, αλλά και στην Αραβοϊσραηλινή διένεξη.

 

 

 

Μιλώντας εκ μέρους της Αντιπροέδρου της Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερικάς Μογκερίνι, ο κ. Κανιέτε αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της εταιρικής σχέσης, λέγοντας ότι αειφόρος ασφάλεια, αειφόρος ανάπτυξη, ανθρώπινα δικαιώματα και οικονομική ανάπτυξη είναι όλα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

 

 

 

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο δωρητή βοήθειας προς την Αίγυπτο, έχοντας συνεισφέρει συνολικά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.

 

 

 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Αίγυπτος είναι αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ στα θέματα μετανάστευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

 

 

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι η ομάδα του συμφωνεί με το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες.

 

 

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Κώστας Μαυρίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης Σίσι αποτελεί θεμέλιο για τα κοινά μας συμφέροντα.

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, οι φιλοδοξίες της εταιρικής σχέσης πρέπει να εξυπηρετούν τους λαούς και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

 

 

 

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει πρόοδος από το Κάιρο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε τέλος δύο υφιστάμενες προκλήσεις, την τρομοκρατία και την ενεργειακή ασφάλεια.

 

 

 

Σε παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τριμερή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας με την Αίγυπτο, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στην προώθηση της κοινής ενεργειακής πολιτικής.

 

 

 

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *