Ο Ν. Κάτσικας στο ΡΙΚ, για τη συντήρηση των χειρογράφων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από Ίδρυμα Λεβέντη και Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας (VIDEO)
Εκτενές ρεπορτάζ αφιέρωσε το βραδυνό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ (της 1ης Αυγούστου) για την κοινή προσπάθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Ιδρύματος Λεβέντη και της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας για τη συντήρηση και διάσωση των ιστορικών χειρογράφων της Αλεξανδρινής Εκκλήσίας, που αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την ανταπόκριση που έστειλε ο Νίκος Κάτσικας, μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Όπως αναφέρθηκε, τη μεγάλη του ικανοποίηση, εξέφρασε ο Δ/ντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» της Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, επισκεπτόμενος το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διαπιστώνοντας από κοντά το πόσο σημαντικά έχει προχωρήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης των εκατό παλαίτυπων χειρογράφων.
Ένα πρόγραμμα που το Ίδρυμα Λεβέντη στηρίζει οικονομικά με όλες του τις δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή, ενώνει τις δυνάμεις του τόσο με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όσο με την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που έχει προσφέρει το καλύτερο στελεχιακό της δυναμικό για το πρότυπο αυτό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπακιρτζής εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε εκείνους που βάζουν την επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση για να ανασύρουν από το παρελθόν και να τα συντηρήσουν χειρόγραφα που μετρούν μία ιστορία εκατοντάδων αιώνων.
«Το Ίδρυμα Λεβέντη» της Λευκωσίας εκτελεί πολλά προγράμματα για τον ευρωπαϊκό εν γένει πολιτισμό, αλλά αυτό το πρόγραμμα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο Δ/ντής του Ιδρύματος, στον οποίο επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα Λεβέντη, γεγονός που εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Νικόδημος Τότκας, επεκτείνοντας τις ευχαριστίες και στους Έλληνες ειδικούς που επιλέγουν τα χειρόγραφα προς συντήρηση, και κυρίως τον καθηγητή κ. Αγαμέμνωνα Τσελίκα, Προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του για το έργο αυτό, συνεπικουρούμενος από την ιστορικό κα Λεωνή Θανασούλα.
Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε θερμά και όλους τους συντελεστές και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που προσφέρουν με τον τρόπο τους στη διατήρηση ενός μεγάλου πολιτιστικού θησαυρού.
«Ήδη, έχουμε συντηρήσει 75 από τα εκατό χειρόγραφα που είχαμε προγραμματίσει», μας τόνισε ο Συντονιστής του προγράμματος κ. Μιχάλης Σολομωνίδης, επισκεπτόμενος χθες τις εγκαταστάσεις της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, από κοινού με τους υπευθύνους του Τμήματος Συντήρησης, εκ των οποίων ο Προϊστάμενος κ. Ουάελ Μοχάμεντ τόνισε τη σημαντική αρχή που ακολουθεί η Biblioteca Alexandrina, που είναι η διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και με αυτό το σκεπτικό, καλωσορίζει θερμά τη συνεργασία αυτή για τη συντήρηση των εκατό χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, που – το δίχως άλλο – αποτελεί φυσική συνέχεια της πανάρχαιας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και που θα μπορεί με τη βοήθεια του Ιδρύματος Λεβέντη να συνεχίσει να αποτελεί Φάρο του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.