Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Λιβάνου – Κύπρου


Αν. Κατσανιώτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή

Με την υπογραφή Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου που πραγματοποιήθηκε στην Βηρυτό, σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022. Το Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib και ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά τις δηλώσεις τύπου υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας πως «παραμένει μετά από σχεδόν μισό αιώνα άλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό. Αυτό είναι δυνατό μόνο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι δεσμευτικές».

Ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι η τριμερής μεταξύ Ελλάδας – Λιβάνου και Κύπρου έχει ως στόχο «να διερευνήσαμε τρόπους ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών σε τριμερές επίπεδο που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας» και πρόσθεσε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας «θα αποτελέσει τη βάση για την ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Στόχος μας είναι να δεσμεύσουμε τις διασπορές μας, να προωθήσουμε τη συνεργασία των μελών των κοινοτήτων μας, να δραστηριοποιηθούν στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα και να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα στους νέους που ζουν στο εξωτερικό να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των αντίστοιχων χωρών μας».

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το νέο Μνημόνιο συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο προκειμένου να υπογραμμίσουν  «το κοινό μας συμφέρον προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτά είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς ζούμε σε μια εξαιρετικά ασταθή γειτονιά. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για ρεβιζιονιστικές ιδέες και οράματα, ούτε για επιθετικές συμπεριφορές ή οποιοδήποτε είδος πολιτικής απειλών». Τέλος, σημείωσε πως «η ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθεί μόνο από την ειρηνική συνύπαρξη που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα έθνη της περιοχής – και όχι μόνο  – να προσυπογράψουν κατηγορηματικά αυτήν την προσέγγιση».

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης