ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 

Τόσο τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όσο και η αρχαιολογία στην Αίγυπτο είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τους Έλληνες εδώ και δύο αιώνες.

 

Σημαντικά παραδείγματα εκείνα του Ανδιανού Δανίνου που είχε την ιδέα για την κατασκευή του Φράγματος του Ασσουάν, του Θεολόγου Γενηντουνιά που έκανε τα σχέδια του περίφημου υδατοφράκτη του Νείλου στη Ζίφτα, ενώ σε μία μόνο περιφέρεια, το Φαγιούμ, οι Έλληνες μηχανικοί κατόρθωσαν με τα αρδευτικά έργα να αυξήσουν την καλλιεργήσιμη έκταση από 150.000 φεντάνια σε 350.000.

 

Από την άλλη, ο Γιάννης Αθανασίου θεωρείται από τους ειδικούς πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Αιγυπτιολογίας, ο Φουντουκίδης του Διεθνούς Ινστιτούτου Πνευματικής Συνεργασίας με το Βέλγο Αιγυπτιολόγο Ζαν Καπάρ είχαν υποστηρίξει την αναγκαιότητα μεταφοράς των μνημείων του Αμπού Σιμπέλ, πολλά χρόνια πριν το ζητήσει από την Ουνέσκο η Αίγυπτος, ο Αναστάσης Αλφιέρης ήταν ο δημιουργός του Εντομολογικού Μουσείου του Καΐρου, ενώ το Ελληνο-Ρωμαϊκό Μουσείο Αλεξανδρείας οφείλει τη δημιουργία του στον αλεξανδρινό ελληνικό Επιστημονικό Σύλλογο Φιλομαθών ¨Αθήναιον¨.

 

Έτσι, δεν ήταν δυνατόν στην κατασκευή του Νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου κόστους 1 δισ. δολαρίων και έκτασης 110.000 τ.μ. να μην εμπλακούν και αρκετοί Έλληνες είτε ως μηχανικοί, είτε ως αρχαιολόγοι.

 

Χαρακτηριστικά ο Εμμανουήλ Κωνσταντάς, αντιπρόεδρος της εταιρείας Hill, παγκοσμίου ηγέτη στο Managing Construction Risk, προσέφερε ως Project Director ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης έργων από την υποβολή προσφορών, την κατασκευή, την έκθεση και τη διαχείριση εκταμιεύσεων, ο Αναστάσιος Κόλλιας, επίσης ως Project Director, είχε την ευθύνη ως επικεφαλής της διαχείρισης έργων και των υπηρεσιών διαχείρισης λειτουργιών για όλα τα συστήματα δικτύων υποδομής του νέου Μουσείου, ο Χρήστος Λουφόπουλος είχε τη θέση του Project Control Manager, ενώ στην ομάδα στην οποία δουλεύει συμμετείχαν άλλοι 4 Έλληνες σε διάφορα πόστα επιβλέποντας δεκάδες λεπτομέρειες, από τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις έως τον τρόπο έκθεσης των αντικειμένων στις προθήκες.

 

Ως προς το αρχαιολογικό σκέλος, ας σημειώσουμε την περίπτωση του διάσημου αρχαιολόγου Νικολάου Καλτσά – που υπηρέτησε ως διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αθηνών –  ο οποίος διέμεινε στην Αίγυπτο για πάνω από τρία χρόνια συμβάλλοντας καθοριστικά στην οργάνωση του τεράστιου Μουσείου.

 

Ανάμεσα δε στους Έλληνες που πρόσφεραν την τεχνογνωσία τους, ας σημειώσουμε και τους Βασίλη Χρυσικόπουλο ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου και Χαράλαμπο Χάιτα μουσειολόγο και διευθυντή από το 2013 στο τμήμα Operational Management Consultancy.

 

Πηγές : Ν.Νικηταρίδης ¨Η Προσφορά των Αιγυπτιωτών σε Ελλάδα και Αίγυπτο¨, εκδ. Αγγελάκη, Αθήνα 2021 – www.linkedin.com (17/4/2021) – www.archaeology.wiki (1/3/2013) – ¨Τα Νέα¨, Αθήνα 24/1/2023

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης