Η περίφημη Σφίγγα της Αιγύπτου θα ξαναδεχτεί τους επισκέπτες της, καθώς ολοκληρώνονται τα έργα αποκατάστασης που διήρκησαν 4 χρόνια


Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του μνημείου, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας θα είναι και πάλι «ανοιχτή» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αιγύπτου.

 

Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που θα είναι ξανά επισκέψιμη για το κοινό η Σφίγγα, ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζας και έκλεισε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, προκειμένου να αποκατασταθεί. «Είναι όμως κάτι που θα γίνει σύντομα», όπως δήλωσε ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, γεγονός που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για την Αίγυπτο.

 

Το νερό και ο μολυσμένος αέρας θεωρείται πως είχαν προκαλέσει ζημιές στο τεράστιο άγαλμα από ασβεστόλιθο, μήκους 73,5 μ., πλάτους 6 μ. και ύψους 20,22 μ., που παριστάνει ένα μυθολογικό πλάσμα με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού και χρονολογείται από τα χρόνια της βασιλείας του φαραώ Χεφρήνου (2558-2532 π.Χ.). Η δε αποκατάστασή του περιλαμβάνει την αντικατάσταση πλακών στην αριστερή πλευρά του αγάλματος, «όπου υπήρχαν ρωγμές», αλλά και την προσθήκη μιας επικάλυψης στο μπροστινό μέρος για να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωσή του.

 

Με το χειμώνα -που είναι και η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Αίγυπτο- να πλησιάζει, η ανακοίνωση του επικείμενου ανοίγματος του περιβάλλοντος (στην πραγματικότητα) χώρου της Σφίγγας στο κοινό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό της χώρας.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

One response to “Η περίφημη Σφίγγα της Αιγύπτου θα ξαναδεχτεί τους επισκέπτες της, καθώς ολοκληρώνονται τα έργα αποκατάστασης που διήρκησαν 4 χρόνια”

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης